Nyheter
"Halva räkfiskeflottan kan vara nedläggningshotad"
Skaldjursfisket är stort på västkusten. Samtidigt är ett generellt förbud mot bottentrålning i känsliga områden på gång, enligt det 73-punktsprogram som utgör en sakpolitisk överenskommelse mellan S, C, L och MP.
– Ett förbud mot bottentrålning skulle kunna slå ut halva fiskeflottan, menar Peter Olsson Ronelöv, ordförande för yrkesfiskarna.
När flera fiskeorganisationer mötte landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i förra veckan, var det för att hon skulle lära känna personer i fiskebranschen. Fiskebasen Peter Ronelöv Olsson säger att var ett bra möte.
– Men vi kom inte in på de kontroversiella frågorna. Vi ser fram emot fler möten med regeringen, säger fiskebasen Peter Ronelöv Olsson.
Punkt 39 väcker farhågor
I punkt 39 av det så kallade 73-punktsprogrammet som de samverkande partierna S, C, L och MP lagt fram som en sakpolitisk överenskommelse, nämns införandet av ett "generellt förbud mot bottentrålning i känsliga områden". Det är en punkt som väcker farhågor hos lokala yrkesfiskare.
– Genomförs förbud mot bottentrålning försvinner halva fiskeflottan, Det är ju det kustnära fisket som flera regeringar efter varandra har värnat om, säger Kent Sivertsson på räktrålaren Nautic LL207.
Det är en större räktrålare än de mindre som ofta är byggda i trä och fiskar räkor i bland annat Kosterfjorden.
– Vi fiskar längre ut. Men stoppar de trålfisket längre in och tror att det går att fiska räka med bur i stället, kommer ingen att klara sig på det fisket, säger Sivertsson som fiskat skaldjur i 40 år.
Bohusläningen ställer därför några frågor till landsbygdsminister Jennie Nilsson:
Vad ett känsligt område i samband med trålfiske?
– Vi befinner oss just nu i inledningen av mandatperioden med januariavtalet som grund för regeringens politik. Regeringen kommer att titta närmare på vad som kan betraktas som känsliga områden, svarar Jennie Nilsson.
Kommer yrkesfiskare att kompenseras om och när trålning förbjuds?
– Det står i avtalet att åtgärder för att för att stötta fiskare som byter redskap ska kunna införas, säger landsbygdsministern.
Ser fram mot fler möten
Även ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO, Peter Ronelöv Olsson är skeptisk till regeringens program för fiskeåtgärder.
– Det har trålats i Kosterfjorden i många år, som ett exempel på att yrkesfiskarna kan förvalta fisket hållbart. Införs ett förbud mot bottentrål blir det ett tufft slag mot det kustnära fisket. Halva räkfisket slås ut, bedömer han.
– Det är ett viktigt fiske för oss och hela Bohuslän. Vi ser fram emot en diskussion och fler möten med regeringen om detta, då vi kan presentera ett väl fungerande yrkesfiske, säger Ronelöv Olsson.
Tillsammans med kräftfiske är räkfisket det viktigaste kustnära fisket i Bohuslän.