Nyheter
"Ingen konflikt mellan fiske och naturvård"
– Bottentrål är ett bekymmer men yrkesfisket i sig är inget problem, det finns ingen kollisionskurs mellan fiske och naturvård. Länsstyrelsen ser gärna att fler yngre personer skulle få licens för yrkesfiske men trenden är tyvärr nedåtgående.
Det säger Erika Axelsson, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Halland. Hon skulle gärna se att modellen med generationsskifte i jordbruket kunde tillämpas också inom yrkesfisket.
– Fiskelicenser och kvoter är knutna till fartyg. Det borde vara enkelt för yngre generationer att ta över licens, fartyg och verksamheten.
– En annan sak som kunde öka möjligheterna för yrkesfiskare är att kunna ha någon annan verksamhet vid sidan av som komplement. Här kunde lagar och regler vara mer generösa än de är i dag, säger Axelsson.
Från yrkesfiskarhåll sägs ofta att naturskydd begränsar möjligheterna att fiska. Erika Axelsson håller inte med om det.
– Jag ser ingen kollisionskurs mellan länsstyrelsen och yrkesfisket. Däremot kan det vara för lite information och kommunikation från båda hållen.
– Det går att förena yrkesfiske och naturvård. Bottentrål är ett problem, inte fisket i sig. Stora vindkraftsparker till havs är ett mycket större problem. Det kräver kunskap och insikt, man vet i dag inte vilka problem de skapar på längre sikt, säger Erika Axelsson.
Yrkesfiskarna vill dragga spökgarn men säger att de inte får göra det.
– Enskilda yrkesfiskare kan inte söka pengar men en organisation kan göra det, vi ser gärna att man draggar gamla garn och bragder. Det finns pengar att söka genom LOVA-projektet, det finns pengar för vattenvård. LOVA stöder till exempel båtbottentvätt och kan stöda också draggning av spökgarn.
Hur lösa sälproblemet i fisket?
– Skador orsakade av säl ersätts. Vi ser hellre förebyggande åtgärder som kraftigare redskap som tål säl men få fiskare utnyttjar det. Skyddsjakt på säl är en annan möjlighet, här behövs mera samarbete mellan fiskarkåren och jägarna, säger Erika Axelsson.
Källa: NORRA HALLAND