Nyheter
”Inget i EU-beslutet om fisket att vara nöjd över”
MP:s Per Bolund, Rebecka Le Moine och Emma Nohrén: Den europeiska fiskepolitiken har kommit till vägs ände. Det hjälper inte att regeringen försöker skyla över det.
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Ministerrådets beslut om fisket nästa år är en katastrof för Östersjön. Regeringens försvar av beslutet är som att hävda att ett litet bamseplåster räcker för att stoppa en livshotande blödning.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) är uppenbart nöjd med ministerrådets beslut och lyfter fram att det ligger mycket nära den svenska linjen. Trots att det är glasklart att kvoterna är satta skyhögt över EU-lagstiftningens krav på försiktighet och lika glasklart att fiskbestånden ligger under biologiskt säkra nivåer. Det finns inget i beslutet att vara nöjd över.
Regeringen påstår att beslutet är i linje med den gemensamma fiskepolitiken och den fleråriga förvaltningsplanen. Men det är bara att läsa innantill i Internationella havsforskningsrådets (Ices) råd och i den fleråriga förvaltningsplanen för att se att detta inte stämmer.
Tyvärr kan vi bara dra slutsatsen att regeringen, i motsats till de småskaliga kustfiskarna, inte ser några problem med en fortsatt storskalig industriell trålning i Östersjön.
Ices är skyldigt att presentera ett intervall för fisket enligt en beslutad modell, men forskare i rådet är samtidigt öppet kritiska mot att modellen i sig är felaktig. Även om rådets beslut ligger inom intervallet, innebär både Ices intervall och rådets beslut en alldeles för hög risk för att bestånden kollapsar och är långt över lagstiftningens fastslagna gräns.
Under vår tid i regeringen drev vi fram ett utskottsinitiativ i riksdagen, mot Socialdemokraternas vilja, om att stoppa industritrålningen på svenska vatten. Förslaget vattnades ur till ett vetenskapligt experiment i några få områden, och fick därmed stöd även av S. Men inte ens det urvattnade förslaget fick stöd av landsbygdsministerns parti KD, som röstade emot att begränsa trålfisket.
Landsbygdsminister Kullgren hävdar nu att MP inte förstår att kommissionens förslag innebar fortsatt industritrålning till priset av det småskaliga fisket. Tvärtom har vi vid flertalet tillfällen kritiserat kommissionens förslag på just denna punkt och krävt att rådet skulle stoppa industritrålningen helt. Tyvärr kan vi bara dra slutsatsen att regeringen, i motsats till de småskaliga kustfiskarna, inte ser några problem med en fortsatt storskalig industriell trålning i Östersjön.
Gång på gång har ministerrådet låtit myrsteg i form av ”kompletterande åtgärder” legitimera skyhöga kvoter och storskalig rovdrift på gemensamma naturresurser. Men om regeringen vill vara på rätt sida av historien så duger det inte längre att sminka grisen och gömma sig bakom myrsteg i rätt riktning.
Den europeiska fiskepolitiken har kommit till vägs ände och ministerrådet har tappat all legitimitet i hanteringen av Östersjön. Vi undrar därför: vilka initiativ kommer regeringen att ta för att i grunden reformera EU:s ohållbara fiskepolitik?
Miljöpartiet anmäler regeringen och ministerrådet till EU-domstolen för överfisket som dödar Östersjön. Regeringen bör också omgående anmäla ministerrådets beslut till EU-domstolen så att den kan granska beslutets laglighet. Är regeringen beredd att göra det och en gång för alla ställa sig på Östersjöns sida?
Källa: Dagens Nyheter