Nyheter
”Målet är att sillen ska återhämta sig”
Regeringens mål är att hitta förvaltningsverktyg som kan leda till återhämtning för sill och strömming i Östersjön. Det skriver landsbygdsminister Peter Kullgren i en replik.
Replik
Konrad Stralka från Baltic Waters skriver på SvD Debatt den 4 juli att han inte vet om jag som ansvarig minister har gjort några principiella uttalanden om fiskeripolitik sedan regeringstillträdet. Jag vill därför ta tillfället och informera om vad regeringen gjort på området i form av konkreta regeringsuppdrag.
Efter att jag tillträdde som landsbygdsminister har regeringen fattat beslut om att förstärka Havs- och vattenmyndighetens tidigare uppdrag som motsvarar en utflyttning av trålgränsen på prov. Vidare har regeringen gett Jordbruksverket i uppdrag att utveckla en handlingsplan för att främja den blå värdekedjan i Sverige, med fokus på arter som sill, strömming och skarpsill.
Sillen och strömmingen är viktig för Östersjöns ekosystem och den svenska fiskerinäringen. De vetenskapliga råden om fiskemöjligheter för Östersjön för 2024 kom i slutet av maj och utgör grunden för beslut i ministerrådet under hösten. Regeringen analyserar för närvarande årets rådgivning om fiskemöjligheter och vårt mål är att fisket ska vara miljömässigt, långsiktigt hållbart och i linje med ekonomiska, sociala och sysselsättningsmässiga mål. Vi strävar efter att trygga livsmedelsförsörjningen samtidigt som det hållbara fiskets konkurrenskraft värnas.
Tyvärr har mängden sill och strömming minskat längs vissa delar av Sveriges kust. Orsakerna är ännu inte klara, det kan handla om för högt fisketryck, men även om livsmiljön och predatorer. Det måste klargöras. Men en brist på särskilt stor sill och strömming är negativt för beståndet, havsmiljön och det kustnära fisket.
Regeringens förstärkning av Havs- och vattenmyndighetens uppdrag om en utflyttning av trålgränsen är ett ambitiöst tidsbegränsat vetenskapligt projekt som förväntas innebära konkreta regleringar för det pelagiska fisket i Östersjön. Detta sker samtidigt som vi utvärderar resultaten. Under tiden då fisket begränsas i dessa områden kommer vi även att utvärdera andra faktorer som påverkar fiskbestånden och fiskets verksamhet. Regeringen är beredd att vidta åtgärder utifrån det här uppdraget med utgångspunkt i att förvaltningen måste baseras på välgrundade vetenskapliga underlag. Här har vi hela verktygslådan tillgänglig.
Målet är att hitta förvaltningsverktyg som kan leda till återhämtning för sill- och strömmingsbestånden i Östersjön. Detta är viktigt för att förbättra havsmiljön och främja det kustnära fisket samt användningen av sill och strömming som livsmedel.
Livsmedelssektorn är en viktig länk mellan stad, landsbygd och kustbygd. Bättre förutsättningar för livsmedelskedjan, där fiskerinäringen ingår, ger bättre förutsättningar för fler jobb och ökad hållbar tillväxt som bidrar till att hela Sverige ska fungera.
Nämnda uppdrag till Jordbruksverket om att utveckla en handlingsplan för att främja den blå värdekedjan har som mål att mer av fångsterna av sill, strömming och skarpsill ska kunna landas och beredas i svenska hamnar.
Uppdraget till Jordbruksverket är också en del i regeringens politik som syftar till att företag ska kunna växa längs hela den blå värdekedjan, från fisket och vattenbruket till beredningsindustrin samt samtliga förädlingssteg till marknad och konsument. Den svenska beredskapen ska också beaktas i uppdraget och genom en kombination av landsbygds- och infrastrukturpolitik ska förutsättningarna förbättras för att kunna landa, odla och bereda fisk.
En god havsmiljö med långsiktigt hållbart fiske skapar långsiktiga förutsättningar för fiskerinäringarna. För mig och regeringen är det viktigt att det även i framtiden finns förutsättningar för ett småskaligt kustnära fiske och en konkurrenskraftig fiskerinäring som levererar och bereder fiskeriprodukter i Sverige.
Peter Kullgren
landsbygdsminister (KD)
Källa: Svenska Dagbladet