ÖSTERSJÖN. För att rädda torsken i östra Östersjön vill den svenska regeringen se ett nödfiskestopp. Det är en nödåtgärd som kräver ett avancerat internationellt politiskt förhandlingsspel och som vore historisk om den gick igenom.
Just nu pågår det intensiva samtal mellan departementen som hanterar fiskerifrågor runt Östersjön.
– Det är ett väldigt känsligt läge. Jag kan inte kommentera något kring hur samtalen går, utöver att jag är optimistisk, säger en förhandlare till Altinget.
Efter flera år av het debatt om tillståndet för flera av fiskbestånden i Östersjön har nämligen ytterligare bränsle kastats in i diskussionerna mellan fiskeministerierna i EU. För första gången har forskarsamarbetet ICES kunnat genomföra de analyser som gör det möjligt att ge hårda rekommendationer för hur fisket av torsk i östra Östersjön bör se ut framöver.
Bestånd ohållbart till minst 2024
Budskapet är tydligt: Beståndet är det lägsta på flera årtionden. Det förväntas ligga under den hållbara gränsen fram till år 2024, till och med vid inget fiske alls. Dessutom har återväxten minskat sedan år 2012. År 2017 beräknades tillväxten vara den lägsta sedan ICES började sina analyser.
CITAT
"Situationen är kritisk och kräver att vi agerar. Sverige följer de vetenskapliga råden och driver på sina grannländer. Vi vill se ett torskfiskestopp redan i år och arbetar för åtgärder för att värna torskens tillgång till föda."
Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.
Läs mer
Bli medlem
SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.