Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-11-08

”Myndigheten tolkar direktiven som fan läser bibeln”

Debatt
Havs- och vattenmyndigheten, HAV, bestämmer hur sälförvaltningen ska se ut i Sverige. Myndighetens inställning kan man tydligt utläsa av svaren som ges i Svensk Jakts artikel Inget utrymme för ökad jakt på gråsäl. Ett uttalat mål är att sälarna ska bli så många som möjligt oavsett ekonomiska, sociala och ekologiska konsekvenser.

Detta är skälet till att gråsälsjakten i år minskades, trots att antalet sälar ökar med fem procent årligen. Populationen ska öka ännu fortare.

På västkusten har knubbsälarna redan nått sin ekologiska bärförmåga, på grund av födobrist. Möjligen minskar stammen nu något och medförde en helt stoppad jakt.

Mer än bara säl

HAV refererar till EU:s art- och habitatdirektiv, vilket de läser som fan läser bibeln. Jag tolkar direktivets tre portalparagrafer i Artikel 2 annorlunda.

1. ”Syftet med detta direktiv är att bidra till att säkerställa den biologiska mångfalden genom bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter i medlemsstaternas europeiska territorium som omfattas av fördraget.”

Den biologiska mångfalden omfattar fler djur än sälar, till exempel rovfiskar. I Östersjön är gråsälens antal nu ett allvarligt hot mot lokala gäddbestånd. Längs västkusten har knubbsälen aktivt bidragit till att torsken inte har återhämtat sig efter ett historiskt överfiske och tidigare miljöförändringar.

2. ”Åtgärder som vidtas i enlighet med detta direktiv skall syfta till att bibehålla eller återställa en gynnsam bevarandestatus hos livsmiljöer samt arter av vilda djur och växter av gemenskapsintresse.”

Gynnsam bevarandestatus för sälar är inte samma sak som ett maximalt bestånd. Efter de massdödar som drabbat knubbsälarna längs med västkusten två gånger, har sälstammen snabbt återhämtat sig.

3. ”Åtgärder som vidtas i enlighet med detta direktiv skall ta hänsyn till ekonomiska, sociala och kulturella behov och till regionala och lokala särdrag.”

Vi människor är en del av naturen. Hur kan vi återskapa ett vitalt kustfiske och hälsosamma lokala fiskprodukter i stället för, som i nuläget, oändligt med sälar och en fiskeriförvaltning där fisk exporteras som fiskmjöl? Fiskmjöl som blir norsk ohälsosam lax, odlad under vidriga levnadsförhållanden.

Mångfald i stället för enfald

Kanske bör vår regering stå för sina ambitioner i havsmiljöpropositionen?

”Förvaltning av predatorer som säl och skarv bör ingå i en ekosystembaserad havsförvaltning som styrs av alla tre hållbarhetsdimensioner: den miljömässiga, den ekonomiska och den sociala. Sverige behöver därför verka att internationella rekommendationer anpassas till behovet av beståndsreglerande jakt på säl.”

Låt mångfalden råda, i stället för enfalden som råder på Havs- och vattenmyndigheten.

Sven Gunnar Lunneryd
Sälforskare, säljägare och frustrerad kustbo

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens egna uppfattning.


Länk till dokumentet.

 

Källa: Svensk Jakt




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer