Nyheter
”Rädda spillran av rena Östersjöfiskare”
Det lokala regionala torskfisket måste få fortsätta. Samtidigt måste torskens svält snabbt åtgärdas, skriver Tommy Lang, Havs- och kustfiskarnas producentorganisation, i en replik.
Havs- och kustfiskarnas producentorganisation, HKPO, ämnar inte falla in i den allmänna supporten för Internationella havsforskningsrådets, ICES, råd om torskfiskestopp i östra beståndet. Ett stopp skulle få allvarliga följder och måste därför ifrågasättas, om nu inte större delen av fiskerinäringen i området helt ska slås ut, och särskilt som åtgärden inte kan rädda torsken. Med detta sagt är HKPO tacksam för att ICES forskare nu har verifierat vår uppfattning sedan länge över vilka som är de egentliga problemen för torsken i östra Östersjön.
Det är anmärkningsvärt att Peter Ronelöv Olsson, SFPO, i debattartikeln den 28 maj trots tillgänglig kunskap väljer att förenkla problembilden (sälmask), och att i förskott anamma ICES råd. Det vittnar inte om omsorg om vare sig torsken eller torskfiskenäringen. I själva verket samverkar då SFPO och miljörörelser genom dåliga analyser att som följd driva fram en nedläggning av den regionala torskfiskenäringen, och till att bana väg för ännu mer av storskaligt foderfiske i Östersjön. Peter Ronelöv Olsson uppvisar ett stort förtroende för ICES. Han borde därför ta till sig mer av vad ICES forskare lyfter fram som orsak och verkan när de skriver följande:
”Den svaga statusen för torsken i östra Östersjön drivs i stor utsträckning av biologiska förändringar i beståndet under de senaste årtiondena. Tillväxt, tillstånd (vikt vid längd) och storlek vid mognad har väsentligt minskat. Utvecklingen tyder på att beståndet är stressat och förväntas ha en minskad reproduktionspotential. Den naturliga dödligheten har ökat, och förväntas vara betydligt högre än fiskedödligheten de senaste åren.
Och vidare:
”Den låga tillväxten, dåligt hälsotillstånd och hög naturlig dödlighet för torsk är relaterade till förändringar i ekosystemet, som inkluderar:
- Dåliga syreförhållanden som kan påverka torsken direkt genom att förändra dess metabolism och, kombinerat med brist på bentiskt byte, dessutom kan påverka överlevnaden för torskyngel.
- Låg tillgång till bytesfisk i stora torskområden, som skarpsill och sill som är mer nordligt fördelade med liten överlappning i dessa områden.
- Hög förekomst av parasiter, vilket är relaterat till ökat överflöd av grå sälar. Dessa drivkrafter är inbördes relaterade och den relativa påverkan på torskbeståndet är oklar.”
Torsken svälter alltså i brist på föda och har tvingats till anpassning i allt mer utbredda, syrefattiga miljöer genom att gå ner i storlek. Det är ett försvagat östra bestånd med låg motståndskraft mot sälparasiter. SLU har dock vid utförda försök påvisat att en eländig, mager torsk kan både bli fetare och växa till sig på längden av matning med sill.
Att komma tillrätta med övergödningens effekter och minska på sälstammen är en lång process, men att öka torskens tillgång till föda går faktiskt redan nu att göra något åt. Genom att begränsa det pelagiska foderfisket efter sill och skarpsill i områden viktiga för torskbestånden, hjälper vi torsken att överleva. Här är det lämpligt att punktera en villfarelse, den att torskens viktigaste föda är skarpsill. I själva verket är torsken allätare och torskfiskare noterar mer av sill än skarpsill i magarna.
HKPO anser att det lokala, regionala torskfisket måste få fortsätta, och att det medges en möjlighet till ett alternativt konsumfiske på sill. Samtidigt måste torskens svält snabbt åtgärdas. Ett torskfiskestopp är i det uppkomna läget meningslöst då bara fler torskar ska dela på en begränsad födoresurs. Och som ICES beskriver saken så har fisket numera en begränsad inverkan på torskdödligheten. Men kan vi i krisläget minimera och avgränsa kvoten till att nyttjas för enbart regionalt konsumtionsfiske, så ger det en chans till överlevnad för en liten kvarvarande spillra av rena Östersjöfiskare, fiskhandel och viktig infrastruktur. Näringen riskerar annars att aldrig mer återkomma. Och vi kommer att leva vår framtid med enbart ett storskaligt foderfiske i skytteltrafik, som går döda fiskesamhällen i Blekinge och Skåne förbi.
Tommy Lang
ordförande Havs- och kustfiskarnas producentorganisation (HKPO)
Källa: Svenska Dagbladet