Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-09-04

Ørsteds bomb skickar kalla vindar genom den gröna industrin

Ørsted tappade en fjärdedel av sitt marknadsvärde nyligen efter tillkännagivandet av en nedskrivning på miljarder dollar på tre amerikanska vindkraftsparker till havs.

Offshorevind har fångats i en kraftig storm. Och det är inte den sortens storm som får rotorbladen att svänga snabbare.

Kursen rasade

Beskedet fick aktiekursen att rasa med 24,8 procent, och meddelandet lyfter fram det faktum att det gröna industriäventyret står inför allvarliga problem, varnar viktiga branschkällor.

– Det är en väckarklocka till de regeringar som tills nyligen såg detta som den nya guldgruvan, säger Jan Hylleberg, vice ordförande för branschorganisationen Green Power Denmark.

Försörjningskedjeproblem utlöste initialt nedskrivningar på upp till 5 miljarder danska kronor på Ørsteds tre amerikanska projekt Ocean Wind 1, Sunrise Wind och Revolution Wind, alla planerade att byggas runt 2025.

Dessutom varnade Ørsted också för att ytterligare nedskrivningar på upp till 11 miljarder danska kronor skulle kunna utlösas om en förväntad skatterabatt missas och räntorna förblir på nuvarande nivåer eller ökar ytterligare.

Mindre överraskande

Medan beskedet slog in på börsen som en bomb, var det mindre överraskande för Jan Hylleberg.

De senaste åren har stora vindkraftstillverkare och deras leverantörer drabbats hårt av stigande råvarupriser, transportkostnader och inflation. Nu slår samma prispress mot företagen som installerar vindkraftverken, säger han.

– Jag skulle inte bli förvånad om det kommer fler sådana här meddelanden under de kommande månaderna och åren. Vi ser nu att hela värdekedjan påverkas, säger han till nyhetssajten Energy Watch.

Ørsted är bara det senaste i raden av företag som ådragit sig miljardförluster på stora vindkraftsparker till havs.

Vattenfall

I slutet av juli fick svenska Vattenfall sätta käppar i hjulet för det brittiska projektet Norfolk Boreas. Ett beslut som enligt den senaste redovisningen har resulterat i en nedskrivning på 3,5 miljarder danska kronor.

I Vattenfalls fall drabbades företaget av prisökningar på upp till 40 procent. När detta sker på projekt där företagen har ingått fasta avtal om subventioner och elpriser innan de drabbats av prisökningar och inflation kan ekonomin inte hålla ihop längre.

Det är cocktailen som påverkar flera av de projekt som lanserades för några år sedan.

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som i likhet med Ørsted är verksamma i USA, tar den nuvarande situationen på största allvar.

Låg risk för projektstopp

Martin Neubert, Partner på CIP, betonar att den gröna kapitalförvaltaren inte har några projekt som riskerar att stoppas på grund av de utmaningar som har påverkat Ørsteds amerikanska vindkraftsparker. De två stora vindkraftsparker till havs som CIP bygger i USA och Taiwan fortskrider som planerat, säger han.

Källa: Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), / Ørsted

 

Källa: Energinyheter.se




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer