Nyheter
”Välkommet besked om jakt på säl”
Vi kustfiskare välkomnar den debatt som vår första artikel har lett till, och att regeringen nu ger Naturvårdsverket i uppdrag att fatta beslut om jakt på gråsäl. Det skriver Peter Ronelöv Olsson, Sveriges Fiskares Producentorganisation, i en slutreplik.
Den svenska regeringen ger nu Naturvårdsverket i uppdrag att fatta beslut om licensjakt på gråsäl för att minska det hot som den växande sälstammen har på torskbeståndet i Östersjön. Det är bra och något som vi svenska kustfiskare inom Sveriges Fiskares Producentorganisation, SFPO, länge har efterlyst.
Bra är också den debatt som har uppstått efter vår debattartikel (SvD Debatt 29/5) om att vi alla nu måste agera för att rädda torsken i Östersjön. Såväl forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum och företrädare för Världsnaturfonden, WWF, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna har i olika debattsvar (SvD Debatt 1/6 och 31/5) sträckt sig till att erkänna att den växande sälstammen är ett hot mot torskbeståndet.
Den 29 maj kom Internationella Havsforskningsrådet, ICES, med sin rekommendation för hur mycket som kan fiskas av olika bestånd under nästa år. För torsken i östra Östersjön är rekommendationen att inte fiska något alls. Det är ett tragiskt faktum. De råd som ICES kommer med är de mest vetenskapliga och bäst underbyggda råd som går att få som alla förhåller sig till.
Därför är det ledsamt att läsa att företrädare för Havs- och kustfiskarnas producentorganisation, en liten organisation för yrkesfiskare med några få medlemmar längs Östersjökusten, i sitt debattsvar (SvD Debatt 3/6) vill återuppliva 1970- och 80-talen då svenska fiskare trodde sig veta allt om fiskbestånden och att forskarna ingenting förstod.
Nu går den svenska regeringen ut med att den vill verka för att EU:s fiskeministrar beslutar om ett torskfiskestopp i östra Östersjön nästa år. Kombinerat med en licensjakt på gråsäl som gör att stammen minskar finns goda förutsättningar för torskbeståndet att återhämta sig.
För att det ska vara möjligt måste de blir ett stopp på sälarnas spridning av parasiten sälmask som gör att de flesta torskarna utmed Blekinges och Skånes kuster i dag är sjuka. Om i stället sälstammen får fortsätta växa innebär ett torskfiskestopp att sälarna får enklare att skaffa sig mat.
De tre olika replikerna till vår debattartikel lyfter alla fram behovet av att stoppa övergödningen till följd av orenade avlopp som går rakt ut i Östersjöns känsliga vatten och att underlätta för torsken att hitta föda i Östersjön. Det ger styrka bakom dessa krav.
Något “överfiske” av torsk bedriver däremot inte svenska kustfiskare i dag, trots att det är ett vanligt påstående. Svenska fiskare håller sig väl inom de vetenskapliga råd som ICES ger. Mellan januari och maj i år har bara åtta procent av årets svenska torskkvot i östra Östersjön fiskats.
Men det är beklämmande att läsa hur de tre forskarna från Stockholms universitet påstår att de döda bottnarna i Östersjön inte ska “överdrivas” och att “syreförhållandena i södra Östersjön, mellan tyska kusten och Hanöbukten där torsken leker, är förhållandevis goda”.
Detta sker samtidigt som ICES i sin aktuella rapport beskriver hur bottendöden och de syrefattiga bottnarna fortsätter att breda ut sig och att torskens lekplatser runt Bornholm är kraftigt påverkade av syrebrist. Detta får ses som ett forskningsmässigt bottennapp.
Vi kustfiskare inom SFPO är småföretagare med ansvarsfull livsmedelsproduktion som specialitet. Vi vill kunna fortsätta att selektivt fiska rödspätta, skrubbskädda, piggvar och andra hållbara bestånd i Östersjön och vi önskar att fiskare i Östersjön ska få licens för att medverka i det MSC-märkta fisket efter havskräfta på Västkusten.
Vi är redo att bidra till en långsiktig lösning för Östersjötorsken och det verkar också som om regeringen är beredd att agera för att finna en lösning tillsammans med de andra berörda EU-staterna runt Östersjön. Men när våra inkomstmöjligheter begränsas av politiska beslut behöver vi i anständighetens namn kompenseras för det.
Nu undrar vi vilka förändringar som miljöorganisationerna och Sportfiskarna är beredda att göra i sin argumentation och i sin verksamhet för att skapa förutsättningar för att rädda torsken i Östersjön.
Peter Ronelöv Olsson
ordförande Sveriges Fiskares Producentorganisation, SFPO
Källa: Svenska Dagbladet