Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-05-31

"Vi kan inte fortsätta dumpa giftigt avfall"

Efter många års planering närmar sig så starten för muddringen av Fredrikstads hamn. Den tungt förorenade leran kommer att dumpas i den norska skärgården, två mil från Kosteröarna. – Folk tror inte att det är så här det går till men det sker hela tiden. Det måste få ett slut, säger yrkesfiskaren och ordförande i Svenska Fiskares Producentorganisation (SPFO) Peter Ronelöv Olsson.

I onsdags möttes norska och svenska yrkesfiskare och andra aktiva representanter inom fisknäringen på Utgårdskilen på ön Vesterøy i Hvaler för ett samtal om de gemensamma utmaningarna inom räkfisket. Det annalkande hotet om anläggningen av vindkraftsparker som stänger av för fiskemöjligheter samt miljöföroreningar som befaras komma av den muddring och dumpning som planeras i fiskarnas fiskevatten berördes också.

Enligt initiativtagaren och ledaren för mötet Cathrine Linnes, som är Hvaler-regionens gruppledare för Fremskrittspartiet, var det ett sjuttiotal på plats medan den inbjudne talaren från Svenska Fiskares Producentorganisation (tidigare Riksförbund) ordförande Peter Ronelöv Olsson gissade på ett hundratal.

Har vi inte kommit längre?

– Vi har mycket gemensamt med norrmännen eftersom vi fiskar i samma vatten. Det är fantastiskt och helt unikt att två länder kan fiska i samma vatten över en EU-gräns. Men vi upplever också samma utmaningar och hot utifrån, säger Peter Ronelöv Olsson som innan han blev inbjuden att tala under kvällen inte hört talas om den muddring och dumpning som planeras i Glommamynningen med start i september.

Han forsätter:

– Det här med muddring och att dumpa giftiga muddringsmassor i havet är ett problem som finns överallt och det måste bli ett slut på det här. Vi kan inte fortsätta dumpa giftigt avfall. Det är så mycket hål i huvudet att det inte är sant. Har vi inte kommit längre? Det går att ta i land muddret och hitta ett bra ställe att lägga det där. Det är dyrare men är det inte väldigt dyrt för oss alla att förorena havet?

Enligt Peter Ronelöv Olsson känner de flesta vanliga människor inte till att det är så här det fortfarande går till.

Norska Kystverket: kommer inte påverka havsmiljön negativt

– Folk tror inte det är sant när de hör om det och helst ska ingen höra något, det ska gå under radarn. Men vår organisation involverar oss och sätter oss på tvären så fort det beslutas om att någonting ska dumpas på våra fiskemarker. I veckan ska Göteborgs hamns beteende när det kommer till mudderdumpning granskas i domstol och där har vi varit drivande. Vi ger oss inte, säger han.

Själva muddringen ska göra plats så att djupgående fartyg ska kunna komma in i Fredrikstads hamn. Norska Kystverket har kartlagt bottensedimenten och menar i sin utredning att projektet inte kommer att påverka havsmiljön negativt.

Cathrine Linnes är inte emot muddringen i sig, men det faktum att den giftiga leran ska dumpas längre ut i skärgårdens nationalparker har hon svårt att acceptera.

– Norge och Sverige måste stå enade och sätta stopp för det här innan det är försent, det finns ingen gräns för föroreningar. Det är mudder från norr och vindkraftsparker från syd och fiskarna kommer inte kunna tråla längre på grund av de giftutsläpp som detta orsakar.

Det kommer att bli döden för fiskenäringen om denna muddring går igenom, menar Cathrine Linnes.

– En halv miljon kubik motsvarande 50 000 lastbilar ska muddras i hamninloppet och leran, som är beräknad att innehålla minst 90 ton sedimentlagrade tungmetaller från gamla föroreningar ska helt sonika dumpas i skärgården här i Hvaler.

Muddringsprocessen kommer att ta år att färdigställa.

– De massor som ska dumpas i havet kommer inte att ligga stilla utan kommer efter ett tag att driva med strömmen och förorena vatten och fiskar långt bort från den ursprungliga dumpningsplatsen. Det kommer att sprida sig till vår mat och närmiljö. Det kommer att ödelägga hela Kosterhavet. Vill vi det? frågar sig Cathrine Linnes.

Muddringsplanerna

Det norska statliga Miljødirektoratet, motsvarande Miljödepartementet, har gett Kystverket tillåtelse till muddring, sprängning och dumpning av muddermassor i havet utanför Fredrikstad. Det rör sig om totalt 2,75 miljoner kubikmeter muddermassor som ska tas upp från botten. Detta för att kunna bygga en större hamn.

Både på norska och svenska sidan har flera miljöorganisationer höjt rösterna mot planerna. En av de organisationer som protesterat mot Kystverkets planer är Naturskyddsföreningen i Sverige.

 

Källa: Strömstads Tidning

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer