Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-06-09

”Vi kan ta ut mer fisk ur haven om vi slutar överfiska”

Debatt
Om hela världen fiskade enligt MSC:s och FN:s kriterier för ett hållbart fiske skulle vi kunna ta ut 16 miljoner ton mer blå mat ur haven varje år. Det visar en forskningsstudie vid Harvard-universitetet som vi beställt och som vi vill uppmärksamma på Världshavsdagen den 8 juni. Det skriver Linnéa Engström på MSC, miljömärkningsorganisationen för hållbart fiske.

Vildfångad fisk är viktig för världshälsan, det visar studie efter studie. Viktiga näringsämnen tas upp av kroppen lättare från fisk- och skaldjur än från vegetariska proteiner. Fisk och skaldjur i havet behöver dessutom vare sig gödsel eller kemikalier.

Nu befinner sig vårt matsystem under ett aldrig tidigare skådat tryck, med en ökande global befolkning, klimatförändring och förlust av biodiversitet. Vi på MSC har räknat ut att om vi slutar att överfiska våra hav kan vi öka uttaget av blå mat och därmed övervinna många av mänsklighetens hälso- och hållbarhetsproblem. Det är dags att regeringar och statliga institutioner börjar trycka på mer för ett hållbart fiske. Dessutom kan varje konsument agera varje dag – i livsmedelsaffären. Om fler konsumenter efterfrågar och köper miljömärkt sjömat så kan vi säkerställa att fler fiskerier följer vår ambitiösa standard.

En tredjedel av världens fiskerier är fortfarande katastrofalt överfiskade. Konsumenternas vilja finns, särskilt i Sverige där vi kan se ett högt förtroende för alla miljömärkningar och där 86 procent av befolkningen säger sig oroa sig för havens tillstånd. Alltfler svenskar säger att de, de senaste två åren, av hälsoskäl aktivt valt bort rött kött och fläsk för att äta mer grönt och blått, enligt en ny undersökning gjord för MSC.

En tredjedel av världens fiskerier är fortfarande katastrofalt överfiskade.

I en Harvardstudie som MSC har beställt visar forskarna att ett hållbart fiske skulle skapa mat för ytterligare flera miljoner människor jämfört med i dag. Det skulle få en avsevärd effekt på världshälsan. På grundval av den studien har vi på MSC räknar ut att vi skulle kunna ta ut 16 miljoner ton mer blå mat ur haven varje år om vi fiskade enligt MSC:s och FN:s kriterier för ett hållbart fiske. Får de utsatta områdena tillgång till den ökade fångsten skulle fyra miljoner människor som lider av järnbrist kunna undvika hälsoproblem och 18 miljoner med brist på vitamin B12 förbättra sitt hälsotillstånd. Ytterligare fem miljoner människor skulle undvika A-vitaminbrist som bland annat orsakat synfel hos barn och hjärtsjukdomar som kan förebyggas med hjälp av Omega 3. Fisk är dessutom en viktig proteinkälla.

Det är dags för stater världen över att sätta blå mat i centrum för sina matstrategier. Eftersom de absolut största problemen finns i utvecklingsländer så är det också viktigt att Sverige som en hållbarhetsfokuserad nation visar andra länder och organisationer att ett hållbart fiske faktiskt leder till ökat uttag av nödvändig mat för befolkningen – och inte tvärtom.

Linnéa Engström
Programdirektör för Skandinavien och Östersjöregionen, Marine Stewardship Council (MSC)

 

Källa: Aktuell Hållbarhet




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer