Nyheter
”Vindkraft en garanterad förlustaffär”
Debatt
Vi har jämfört investeringskostnaden för kärnkraft med kostnaden för havsbaserad vindkraft. Den havsbaserade vindkraften är tio gånger dyrare än kärnkraften, skriver Leif Östling med flera debattörer.
Åtta professorer påstår på SvD Debatt den 15 november att vindkraften är billigare än kärnkraften.
Vi har jämfört investeringskostnaden för kärnkraft med kostnaden för havsbaserad vindkraft baserat på genomförda projekt med jämförbar effekt.
För något år sedan kostade ett nytt sydkoreanskt, 1 400 MW kärnkraftverk byggt i Förenade Arabemiraten 60 miljarder kronor.
Ungefär vid samma tid kostade motsvarande effekt i havsbaserad vindkraft i Storbritannien 70 miljarder kronor.
Eftersom kärnkraftverket har minst tre gånger så lång livslängd som vindkraftverket får man under kärnkraftverkets livstid bygga tre nya generationer vindkraft, det vill säga 3 x 70 = 210 miljarder kronor (grovt räknat, fasta priser, ingen ränta, ingen inflation).
Kärnkraftverket producerar ungefär dubbelt så mycket el per installerad megawatt som vindkraftverket, eftersom kärnkraftverket går på full effekt hela tiden, medan vindkraften till havs producerar på ungefär halv maximal effekt, eftersom det inte blåser hela tiden.
För jämförbar elproduktion behövs därför dubbel installerad effekt i vindkraften, det vill säga 2 x 210 = 420 miljarder koronor.
Det krävs alltså 420/60 = 7 gånger så höga investeringar i vindkraft som i kärnkraft före systemkostnader.
Systemkostnaderna är högre för vindkraft än för kärnkraft så en rimlig proportion är att vindkraften kräver 8–10 gånger så stora investeringar som kärnkraften.
Kärnkraftverket har med sina intäkter från elförsäljningen betalat tillbaka investeringen på mindre än tio år. Med samma matematik tar det minst 120 år för vindkraftsprojektet att betala tillbaka investeringen, och då är ju vindkraftverken efter 15–20 års drift för länge sedan skrotade och skattebetalarna har fått betala för avveckling och återställning, alternativt står vindkraftverken kvar som havsbaserade kyrkogårdar med stängda vindkraftverk.
Slutligen tillkommer att när det blåser kan alla vindsnurror leverera el, och då går priset ned till bottennivå. När det inte blåser går elpriset upp, men då kan inte vindkraften leverera. Vindkraften är med andra ord en garanterad förlustaffär, som blir mer och mer garanterad ju mer vindkraft vi bygger, och konkursen är en garanterad utgång.
Per-Olof Eriksson
tidigare vd Sandvik AB, tidigare ordförande Svenska Kraftnät
Peter Mellberg
civilingenjör elsystem
Karl-David Sundberg
tidigare vd SKF Steel AB
Leif Östling
tidigare vd Scania AB, ordförande i Kommissionen för skattenytta
Källa: Svenska Dagbladet