Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-12-17

Akut läge för hajar, rockor och havsmöss – ny global rapport visar vägen framåt

IUCN (International Union for Conservation of Nature) har publicerat en ny global rapport, Global Status of Sharks, Rays and Chimaeras, som lyfter fram ny kunskap sammanställd av 353 experter från 115 länder, inklusive forskare från Sveriges lantbruksuniversitet. Rapporten betonar det akuta behovet av att hantera överfiske och bifångst av hajar, rockor och havsmöss i alla länder.

Rapporten, som är över 2 000 sidor lång, visar kraftiga populationsminskningar hos arter som sorghajar, havsänglar och spjutrockor, främst på grund av bifångst och ohållbart fiske. Den goda nyheten är att över två decenniers forskning och stora policyförändringar har resulterat i lösningar som nu kan hjälpa myndigheter att skydda arter och göra fisket mer hållbart.

Sverige, med en kustlinje som sträcker sig över Skagerrak, Kattegatt och Östersjön, har över 30 arter av hajar och rockor, varav en tredjedel är inhemska. Utmaningar som övergödning i Östersjön och förändringar i vattnets temperatur och salthalt påverkar populationerna. Idag är tio arter listade som hotade, inklusive den nationellt utdöda slätrockan.

Christopher Griffiths är en av de fem forskare från SLU som tagit fram avsnittet om Sverige i rapporten.

– I Sverige riktar sig fisket mest mot räkor och sill, medan hajar och rockor oftast fångas som bifångst i trålfiske. Förbud och låg efterfrågan gör dessutom att vi ser minimala landningar av dessa arter, säger Christopher.

– Idag finns det dock kunskapsluckor i forskningen om hajars och rockors förekomst, beteende och koppling till fisket. Vad vi behöver är studier om överlevnad hos de arter som fångas som bifångst och deras livsmiljöer samt märkning/taggning för att få till en bättre förvaltning. Dessutom behövs framsteg inom verktyg som sorteringsgaller och avskräckningsmedel för att minska bifångsterna, avslutar Christopher.
 

Fakta:

Om IUCN

International Union for Conservation of Nature (IUCN) är världens största globala miljönätverk som består av både statliga organisationer och organisationer i det civila samhället. Det är en medlemsunion med mer än 1 400 medlemsorganisationer och över 17 000 frivilliga forskare i mer än 160 länder. Denna mångfald och omfattande expertis gör IUCN till en global auktoritet när det gäller naturens tillstånd och de åtgärder som behövs för att skydda den.


Länk till dokumentet.

 

Källa: SLU




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer