Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-05-28

Äldre yrkesfiskares kompetens kan bättre tas tillvara för att säkra framtidens fiske

Yrkesfiskarna i Sverige blir allt färre och äldre. För att bättre ta tillvara äldre yrkesfiskares kompetens och säkra framtidens fiske, bör ansvariga myndigheter och fiskeorganisationer tillsammans ta fram ett ägarskiftes- och mentorsprogram. Det menar Jordbruksverket i en promemoria.

Andelen yrkesfiskare minskar i Sverige och medelåldern inom yrkesfisket ökar. Mellan 2002 och 2022 har antalet fiskelicenser och personliga fiskelicenser minskat med 48 % (från 2227 licenser till 1150 licenser). Det har gjort att Jordbruksverket sett ett behov av en förstudie för att undersöka förutsättningarna för att skapa ett eller flera olika program om ägarskiften, nyrekryteringar, mentorskap, entreprenörsutbildningar och yrkespraktik.

Under 2022 gick Jordbruksverket ut med en upphandling för att ta fram en förstudie av ägarskiftes- och mentorsprogram inom svenskt yrkesfiske.

UTSIKT Affärsutveckling AB vann upphandlingen och fick uppdraget.

– Vi behöver säkerställa att det finns svenska yrkesfiskare kvar, så att vi kan behålla och öka andelen svenskproducerad sjömat. Den upphandlade rapporten visar på hur yrkesfiskare, fiskets organisationer och berörda myndigheter ser på möjligheter och utmaningar, säger Fredric Nilsson, Jordbruksverkets yrkesfiskesamordnare.

Jordbruksverkets slutsatser

Jordbruksverkets redogör kortfattat för sina slutsatser i en promemoria, med utgångspunkt från redovisningen av den upphandlade förstudien. Utifrån konsultens redogörelse anser Jordbruksverket följande tre slutsatser vara viktigast:

  • Ett ägarskifte- och mentorsprogram bör göras i samarbete mellan Jordbruksverket, Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelserna och fiskets organisationer i form av ett pilotprojekt.
  • Vid beslut om nya yrkesfiskelicenser för att främja lönsamma fiskeföretag bör de förvaltande myndigheterna utgå från alla tre hållbarhetsaspekter miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet.
  • Yrkesfiskare efterfrågar en översyn av systemet för fiskelicenser för att fler nya yngre yrkesfiskare ska kunna få en egen fiskelicens, samtidigt som äldre licenshavare finns kvar för att kunna bidra med överföring av kunskap.

– De tre slutsatserna är viktiga eftersom de kan bidra till att främja en hållbar och livskraftig framtid för yrkesfisket, säger Fredric Nilsson.

 

Källa: Jordbruksverket




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer