Nyheter
Ålfiskaren om statssekreteraren: Det var ju korkat gjort
Statsministerns närmaste man är långt ifrån ensam som tjuvfiskare.
Det illegala ålfisket är lika stort som det legala – vilket EU i år vill utöka förbudet för.
– Vi har tagit vårt ansvar för beståndet, nu straffas vi för att andra EU-länder inte sköter sig, säger yrkesfiskaren Anders Jälkén.
En sak kan man säga med säkerhet utifrån de regler som gäller i dag: Den siste svenska ålfiskaren är redan född. Det är förbjudet att överlåta sin ålfiskerätt. För 2023 finns det drygt 90 sådana tillstånd i Sverige – ett av dem har Anders Jälkén, yrkesfiskare i Jonstorp i nordvästra Skåne.
– I dag fiskar jag mest hummer och havskräftor. Ålen är mest en hobby nu, jag tog inte upp mer än 100 kilo i fjol. Förr var detta mitt levebröd, vi kunde ta upp 10-15 ton på ett år, säger han till DN.
I fjol var den totala svenska ålfångsten på 52 ton – år 2006 var den 825 ton.
– Om jag får välja så skulle jag fiska ål i oktober-december, men det var förbjudet i fjol.
Det var ju korkat gjort, men jag tycker nästan lite synd om honom, det är ju inga stora mängder. Här hos oss är tjuvfiske inget problem
Anders Jälkén menar att svenska ålfiskare redan har uppfyllt EU:s skyddsregler. Han pekar på att man tidigare kunde få välja en period att fiska, dock max 8 ton per åltillstånd.
– I år blir det dessutom sex månaders förbud, det är en skandal, ett hån mot en yrkeskår. Vi straffas för att andra EU-länder inte sköter sig. Och det finns ju ål i havet!
EU:s nya beslut innebär ett ålfiskeförbud i sex månader under 2023/24, antingen sammanhängande eller uppdelat på tremånadersperioder. I nästa vecka skickar Havs- och vattenmyndigheten ut det förslag man väljer på remiss.
– Vi vet att fiskefångsterna har gått ner i Sverige, och beståndet ligger på ungefär samma nivå. Det nya beslutet är längre men samtidigt mer flexibelt, säger utredaren Sofia Brockmark på Havs- och vattenmyndigheten.
Fredrik Lindberg, ombudsman på Sveriges fiskared producentorganisation, håller inte med.
– Ålfisket är viktigt – därför är det väldigt dåligt att myndigheterna inte har nya data på beståndet utan tar beslut på gammal kunskap. Det är en tragik att fisket får bära skulden, alla vet ju att skarvarna och vattenkraften är de stora problemen.
Den ansvariga myndigheten håller med om att vattenkraftverken, alltså att vandrande ålar dör där, också påverkar beståndet negativt. Men:
–Det har vi inte rådighet över, den styrs av vattendomar och nu har ju ju regeringen pausat prövningen av nya villkor för vattenkraftverk, säger Sofia Brockmark.
Den europeiska ålen är akut hotad, det privata havsfisket har varit förbjudet i 16 år och den legala delen är hårt reglerad. Därför blir det väsen när statssekreterare PM Nilsson åker dit för tjuvfiske i Karlskrona skärgård. Tagen på bar gärning.
– Det var ju korkat gjort, men jag tycker nästan lite synd om honom, det är ju inga stora mängder. Här hos oss är tjuvfiske inget problem, säger Anders Jälkén. Men jag hör att de har det i Blekinge.
Och Martin Bjerner, chef för fältkontrollenheten på Havs- och vattenmyndigheten har inte alls någon förlåtande attityd:
– Det är ett stort problem – vår bedömning är att det illegala ålfisket är lika omfattande som det legala. Sedan 2016 har vi beslagtagit cirka 1 200 ryssjor, men vi får sällan fatt på tjuvfiskarna.
På våren när ryssjorna läggs på grunt vatten används bland annat drönare för att hitta ryssjorna. På sommaren ligger burarna djupare och då draggar man man efter dem.
– Vi jobbar hårt tillsammans med Kustbevakningen för att beivra detta. Men det finns ett legalt ålfiske, man får äta ål – men som konsument bör man fråga sig varifrån den kommer, säger Martin Bjerner.
Källa: Dagens Nyheter