Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Info
MSC
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2019-07-22

Ansökt om skyddsjakt på skarv – ser ut att bli en lösning på ”luktproblemet”

Bildresultat för skarvar

Stanken som ibland sveper in över Borgholm orsakas av skarvkolonin på Barnäsholmarna utanför staden. Klagomålen har varit många och kommunen har ansökt om skyddsjakt men inget beslut är taget ännu men det ser ut att bli positivt besked för kommunen.

Klagomålen var många förra sommaren vilket fick kommunen i april att ansöka om skyddsjakt på skarvarna vid Barnäsholmarna.

– Det här är jättetråkigt och tyvärr ganska vanligt längs hela kusten på olika holmar. Klagomålen har inte varit lika många den här sommaren men vi känner till problemet och vill göra något åt detta, säger Jens Odevall, kommunchef i Borgholms kommun.

Magnus Karlsson, miljöstrateg på kommun, har också förståelse för klagomålen.

– Vi gör vad vi kan och det är olyckligt att de har valt att bosätta sig där de orsakar obehag för folk men samtidigt ska de ju vara någonstans. Det är ett knepigt ärende.

– Naturen är där den är för att det är bra för den. Den bosätter sig inte ofta där vi människor tycker att den ska vara. Det finns en miljon hotade arter i världen och det är sådana värden man får ta ställning till i ett sådant här ärende.

Förutom skyddsjakt har kommunen också ansökt om att pricka ägg eller att få skrämma bort vuxna fåglar.

– Det kan fungera lika bra, vi får avvakta och se vad länsstyrelsen säger.

Länsstyrelsen har inte beslutat något ännu men har jobbat med ärendet under sommaren.

– Vi har inte kunnat fatta något beslut för den här perioden eftersom de häckar och fortfarande har ungar i bona, säger Fredrik Usturp, vilthandläggare på länsstyrelsen och fortsätter:

– Det är min kollega som har jobbat med ärendet och det finns inget beslut om ansökan ännu. Men det ser ut som att vi tittar på möjligheter att bistå med lösningar utifrån den problematik som finns i Borgholm. Jag kan inte detalj säga om det handlar om olika störningsåtgärder eller skyddsjakt.

 

FAKTA

Så många skarvar finns det

I höstas visade en ny inventering som gjordes av Svensk Naturförvaltning AB
på uppdrag av länsstyrelsen att skarven har ökat. Nu beräknas den totala
populationen till 70 000 individer. 2012 fanns det cirka 25 000 skarvar.

 

Källa: Ölandsbladet
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Tore Johnsson (Vice Ordförande)
0707-53 40 61
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]
 

Läs mer