Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-09-30

Antalet fartyg fortsätter att minska i svenska fiskeflottan

Totalt minskade tonnaget inom fiskeflottan med 1 700 ton mellan 2013 och 2021. Det totala värdet av infiskning kommer till 80-90 procent från större båtar med akiva redskap som trål och not som man drar genom vattnet. Västkustens räkfiskeflotta växer inte.

Detta framgår av den årliga rapport om den svenska fiskeflottans balans, mellan fiskekapacitet och fiskemöjligheter 2021, som Havs- och vattenmyndigheten (Hav) lämnar till EU.

– När det gäller räkfiskeflottan så har den legat konstant på 62 tillståndshavare under många år, konstaterar Karin Kataria, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten och den som sammanställt rapporten.

En beskrivning av den svenska fiskeflottan visar att det över tid sker en minskning av antal fartyg och fiskekapacitet, mätt i både maskinstyrka hos båtarna och i bruttotonnage, visar rapporten.

Den visar också att de största antalet fiskefartyg och fiskebåtar finns i segmenten med mindre fartyg som fiskar med passiva redskap (fiske med garn, burar, ryssjor, fällor eller krokar). Men det är också, konstateras i rapporten, i den gruppen flest fiskefartyg finns som kan ha pressad ekonomi.

– Hur vi ska sammanställa rapporten och vilka indikatorer vi ska granska har EU-kommissionen bestämt, upplyser Karin Kataria.

2013 bestod den svenska fiskeflottan av 1354 fartyg varav 336 var inaktiva. vilket betyder att ägarnas till dessa kan ha lånat ut sin tilldelade fiskekvot till andra.

2021 hade fiskeflottan krympt till 1019 varav 201 var inaktiva fartyg. Tjugo procent av den registrerade fiskeflottan användes alltså inte aktivt, enligt rapporten.

2017 införde Hav ett system med individuella årliga fiskemöjligheter som kan överlåtas på andra fiskare under max ett år.

– Systemets utformning tar särskild hänsyn till det mest småskaliga kustfisket som fiskar med passiva redskap. Hav anser nu att överlåtbara fiskerätter med längre giltlighet än hittills bör införas, även när de gäller demersalt fiske (bottenfiske), berättar Karin Kataria.

2019 beslutade Hav att förnya de överlåtbara fiskerättigheterna inom det pelagiska fisket (fiske den fria vattenmassan efter framförallt efter sill/strömming, skarpsill och makrill) så att de gäller i tio år från och med 2020.

 

Källa: Strömstads Tidning




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer