Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-02-20

Atlantstör ska återintroduceras i Göta Älv

Länsstyrelsen har gett klartecken för utsättning av atlantstör i Göta Älv så att den ska kunna återhämta sig i de svenska vattnen. Fisken räknas idag som regionalt utdöd på Sveriges rödlista.

Det var cirka hundra år sedan atlantstören senast simmade i det svenska vattensystemet Göta- och Nordre älv. Anledningen till att den försvann var bland annat på grund av att den var hårt fiskad och den påverkades även starkt av homogeniseringen av vattendraget och utbyggnaden av vattenkraften.

Projektet “Störens återkomst” drivs av Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund i syfte att återetablera arten i främst Göta och Nordre Älv som huvudområde. Detta görs också i samarbete med bland annat Göteborgs Universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Göteborgs Naturhistoriska Museum.

Vidare samarbetar man med Tyskland där man arbetar med experter från Leibniz-Institute for Freshwater Ecology and Inland Fisheries i Berlin som redan nu säkerställt yngel. Just tyskar ska vara något av experter när det kommer till atlantstörens ekologi och har dessutom lång erfarenhet av återetablering av arten.

Nu har Länsstyrelsen i Västra Götaland gett grönt ljus till utsättning av stören där nästa steg blir att frakta ett tiotal juvenila fiskar för utsättning. Fiskarna kommer att märkas och övervakas en tid för att se hur utsättningen fungerar och i maj kommer sedan ytterligare fiskar att fraktas från Tyskland till Sverige.

“Unik händelse”

– Det här är en unik händelse. Att Sverige aktivt återfår en regionalt utdöd art, det är mycket ovanligt! Det är så spännande och jag längtar verkligen efter dagen då vi kan se på älven och tänka ”där under simmar nu även en atlantstör, säger projektledare och biolog Linnéa Jägrud till Sportfiskarna,

Stören ska ha spelat en viktig roll i den skandinaviska historien och man har gjort arkeologiska fynd som man antar sträcker sig ända tillbaka till 1400-talet. Sportfiskarna menar att återetableringen av arten delvis handlar om att bevara den biologiska mångfalden, men att det också är ett sätt att återupprätta den förlorade identiteten hos vattendraget. Vidare ska det kunna öka möjligheterna för ett hållbart fiske i framtiden.

– I en tid av bakslag för naturen, svårigheter för miljön och arters utdöende i en aldrig tidigare skådad takt, skulle en återetablering av en utrotad art sända en viktig och inspirerande signal till naturvårdare runtom i Europa och västvärlden, säger Jägrud.

 

Källa: FiskerForum




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer