Nyheter
Bidraget som ingen säljägare söker
foto: Annika Nilsson
Nu finns möjlighet för dem som jagar säl att söka bidrag hos länsstyrelsen. Men säljägaren Staffan Helmestam är föga imponerad.
Länsstyrelserna har valt att endast ge bidrag för kostnader som jägarna har haft för att destruera sälarna, vilket ingen säljägare någonsin gjort eller kommer göra. Och det är länsstyrelserna fullt medvetna om, hävdar Helmestam.
På Länsstyrelsen i Stockholms hemsida går det att läsa om det nyinstiftade bidraget som säljägare kan söka. Havs- och vattenmyndigheten har tilldelat länsstyrelserna 3 miljoner kronor för projektet ”Hanteringskostnader av gråsäl som fällts med stöd av beslut från Naturvårdsverket avseende skyddsjakt och licensjakt”.
Enligt länsstyrelserna kan bidraget endast sökas av säljägare som lämnat in säl till en destruktionsanläggning.
Staffan Helmestam är en av de mer aktiva säljägarna i landet och bedriver jakt främst vid Upplandskusten men även i Stockholms skärgård.
– Kort sagt kan man säga att länsstyrelserna har haft möjlighet att bidra med tre miljoner kronor till landets säljägare för kostnader som finns i samband med jakten. Men länsstyrelserna har valt att utforma bidraget så att noll kronor kommer till oss jägare, säger han.
Staffan Helmestam menar att länsstyrelserna är fullt medvetna om vad det innebär att bara ge bidrag för kostnader som jägarna har haft för att destruera sälarna.
– Ingen säljägare tar med sig kropparna hem för att destruera. Det som blir över sänker vi i havet. Flera av oss säljägare påtalade detta för länsstyrelser innan beslutet togs.
I originalbeslutet som Havs- och vattenmyndigheten skickade till alla länsstyrelser den 14 juli i år står inget om att sälkroppar ska destrueras. Det står att bidraget ska betalas till säljägare för kostnader vid omhändertagande av gråsäl.
– Om länsstyrelserna i stället hade använt pengarna till det som bidraget var avsatt för hade avskjutningen kunnat bli betydligt större vid slutet av årets licensjakt. I år hade vi en tilldelning på 2 000 gråsälar men kommer kanske endast upp till 900, vilket är färre än förra året, fortsätter Staffan Helmestam.
Han anser att jakten på säl behöver ökas men att det är för få som jagar, jobbet är hårt och mer pengar behövs för att stötta säljägarna.
– Dessa pengar hade vid ett smart nyttjande varit de överlägset mest ”value for money” i kampen för ett friskt och välmående hav, säger Staffan Helmestam.
Maria Malmlöf, utredare på Länsstyrelsen i Stockholm, kommenterar Staffan Helmestams kritik:
– Länsstyrelserna har inte ”valt” att utforma stödet på något sätt, utan vi har följt de regler som Naturvårdsverket har satt upp. Detta är ett erbjudande till säljägarna att täcka kostnaderna för att ta hand om sälen för destruktion på särskilda uppsamlingsplatser. Det är idag förbjudet att handla med säl enligt EU:s regelverk, men en jägare ska om möjligt ta hand om sälen.
Källa: SKÄRGÅRDEN