Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-05-06

Biologen svarar: Gör skarven nytta?

Skarven är hatad av både fiskare och grannar. Men gör de egentligen någon nytta?

– Det är en lurig fråga, säger Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Del 3: Fördubbling av skarvbon i länet på tio år

Nytta för vem, är frågan han tycker man bör ställa sig.

– En jägare tycker förstås vildsvin gör nytta för att de är goda att äta, men det tycker inte bonden när de bökar i hans mark. För andra, som inte påverkas av vildsvinen, kommer de inte att spela någon roll.

Naturens olika arter finns inte heller till för att göra nytta. De finns för att deras sätt att leva fungerar och de därmed klarar av att föröka sig.

Naturen är också dynamisk. Vissa arter sprider sig medan andra försvinner hela tiden. Därför är det svårt att säga hur ekosystem och annat skulle påverkas av att alla skarvar förintades.

Däremot är det självklart att skarvarnas kolonier påverkar naturen. Deras sura avföring ger en överdos av näringsämnen, som gör att växtligheten dör. Det är därför skarvkolonier i skärgården kan se ut som spök-öar.

Arter som hallon och nässlor gillar den väldigt näringsrika jorden och kan återkomma ganska snabbt, medan det tar längre tid för andra arter som fanns på platsen innan skarvkolonin att växa till sig igen.

Skarven var tidigare allvarligt hotad men under tid har den ökat kraftigt i Gävleborgs län. Den skyddas av EU:s fågeldirektiv och är fredad från all annan typ av jakt än skyddsjakt. Sådan kan Länsstyrelsen besluta om när skarven orsakar skada.

Skarven är ingen invasiv främmande art, eftersom den förekommer naturligt i Europa och själv spritt sig i Sverige.

En stor nationell inventering som Naturvårdsverket gjorde i fjol visar att det då fanns 13 skarvkolonier i Gävleborgs län. 2012 fanns bara tre. Då fanns samtidigt 1889 bon, men 4083 i fjol.

Det är välkänt att skarven äter stora mängder fisk, men Didrik Vonhoenacker tycker alltså man ska vara ödmjuk inför nyttofrågan.

– Det kommer att vara olika beroende på vem du frågar.

 

Källa: Gefle Dagblad




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer