Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-01-23

Blandade reaktioner på fiskeförbud i Biscayabukten

Åtgärden för att skydda delfiner kan få priset på fisk att stiga och få människor att få jobb, fruktar många.

Sedan måndag morgon har fiskebåtar tvingats lägga till i Biscayabukten i en månad i ett försök att skydda delfiner.

Det är första gången som arbetare inom fiskeindustrin har hållits i hamn sedan 1945.

Experter uppskattar att cirka 9 000 delfiner dör i Biscayabukten varje år efter att ha fångats i fiskeredskap av misstag.

Trots ekonomisk kompensation på upp till 80 procent av försäljningen är fiskare och kvinnor oroliga och fruktar att hela branschen på sikt kommer att stå utan arbete.

Enligt Comité National des Pêches berörs 70 procent av båtarna av förbudet – det är 450 fartyg och 9 000 personer som arbetar inom fiskeindustrin.

För konsumenterna fruktar man också att priset på fisk kommer att stiga. I Les Sables-d`Olonne i Vendée är fiskhandlare oroliga:

”Det är vår sista dag med lite volym, fisk som vi inte kommer att se på en månad, även om vi är mitt i säsongen för havsabborre och tunga. De pratar om matsuveränitet, men vad händer Vi kommer alla att vända oss till import, säger fiskhandlaren Christelle Biboneau.

”Tunga, kummel, marulk kan få cirka 10 euro, som kummel, som kan gå upp till 15 euro”, varnade fiskhandlaren Guillaume Quentin.

Stadskriteren, Cyril Baudin, är inte bara bekymrad över marknaden, utan för människor som transporterar fisken: ”De tänkte inte på oss”, sa han. ”Lagen antogs i två etapper, utan någon tanke på vad som skulle hända oss i framtiden”.

I La Rochelle arbetade fiskarna på Jeannots fiskebåt till slutet av dagen på söndagen, innan de återvände till hamnen där de kommer att ligga kvar i kaj i en månad.

”Det finns kategorier av båtar som fiskar efter delfiner och det finns kategorier som inte fiskar efter delfiner alls”, påpekar fiskaren Raymond Millet.

”Låt oss jobba, det är allt. Vi behöver inte pengarna (…) Och nästa år, blir det två månader? Tre månader? Äntligen kommer du att spendera tid hemma och samla in bidrag!” sa en annan fiskare, Raymond Millet.

Men några kunder i Les Sables-d`Olonne håller med om åtgärden: ”Vi måste bevara delfinerna, det finns ingen anledning att döda dem så här”, sa en.

”Vi måste hitta lösningar, för självklart måste vi skydda delfinerna, men vi måste också skydda våra fiskare, som har ett hårt liv”, tillade en annan.

 

Källa: Nyheter Sverige




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer