Nyheter
Blankt nej till vindkraftspark utanför Sandhamn
Häromveckan lämnade vindkraftsföretaget Statkraft in ansökan om att få bygga 105 kraftverk utanför Sandhamn.
Svaret från regeringen kom snabbare än någon kunnat ana.
Det blev nej. Och det inte bara till Statkraft, utan alla 13 vindprojekt inom den svenska ekonomiska zonen i Östersjön har fått avslag.
Anledningen är att det skulle skymma sikten för Försvarsmaktens övervakningssystem, alltså möjlighet att via signalspaning upptäcka angrepp i tid.
– Det här är så klart en stor besvikelse för oss. Vi respekterar Försvarsmaktens bedömning ur ett säkerhetsperspektiv, men tror samtidigt starkt på att det är möjligt att samexistera med militären. Vi vet att detta har gjorts framgångsrikt på andra håll, säger Jakob Norström, vd för Statkraft Sverige, i ett pressmeddelande.
Läget utanför Sandön anses optimalt för en vindkraftpark.
– Läget är oslagbart! Det är det enda stället i länet där det går att bygga en park i den här storleken, har Måns Håkansson, projektledare vid Statkraft, tidigare sagt till Mitt i.
Det är möjligt att samexistera med militären.
Men det tycker alltså inte Försvarsmakten. Och enligt 3 kap. 9 § miljöbalken, som regeringen hänvisar till i sitt beslut, ska områden som "har betydelse för totalförsvaret så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt motverka totalförsvarets intressen".
Branschorganisationen Svensk vindenergi ifrågasätter att regeringen så kategoriskt stänger ett helt område för elproduktion, utan att ha gått till botten med möjligheterna till en utbyggnad. De påpekar också att det pågår projekt inom Nato för att lösa försvarsfrågan.
Men på Miljödepartementet anser de att frågan är noga utredd. "Prövningen har aktualiserat svåra intressekonflikter, som krävt noggranna överväganden. Beredningen har också fordrat omfattande utredningar av de konkurrerande intressena i området och förutsättningarna för samexistens med dessa, inte minst med avseende på försvarets intressen" skriver de i ett mejl.
Fakta
13 nej och ett ja
13 vindkraftsparker får nej: 3 utanför Skåne, 4 utanför Gotland, 4 utanför Blekinge, 1 utanför Östergötland, 1 utanför Stockholm.
1 vindkraftspark får ja: 81 vindsnurror utanför Stenungsund.
Källa: Regeringen
Källa: Mitt i Stockholm