Nyheter
Blått är det nya gröna när näringslivet kraftsamlar kring Östersjön
Från blå mat till blå obligationer. Intresset ökar inom näringslivet för lösningar som minskar människans negativa påverkan på sjöar och hav.
”Efter möbler och musik tror jag att vattenrening kan bli nästa svenska exportsuccé”, säger investeraren och Netlight-grundaren Henrik Sidebäck.
Ett världsunikt och vackert innanhav - men med stora problem. Övergödning, miljögifter, ohållbart fiske och inte minst klimatförändringar utgör alla hot mot Östersjöns ekosystem.
EU:s ramvattendirektiv, havsmiljödirektivet och de närliggande ländernas samarbete inom ramen för den så kallade Helsingforskonventionen reglerar alla miljön i Östersjön.
Men arbetet går alldeles för långsamt.
Det är utgångspunkten för heldagskonferensen Baltic Sea Solutions, ett nystartat forum för att lyfta hur näringslivet, och inte minst finanssektorn, kan minska sin negativa påverkan och bidra till ett friskare Östersjön.
I fokus står den så kallade blå ekonomin. Begreppet lanserades 2012, vid FN:s hållbarhetskonferens i Rio, och omfattar sektorer som fiske, vattenbruk, sjötransporter, och förnybar energi.
”Vi har bara sett början på den blå ekonomin, och jag tror att finansmarknaden har en viktig roll att spela för att finansiera nya hållbara lösningar på området”, säger Peter Norman, tidigare finansmarknadsminister och ordförande för den nystartade Havsfonden.
Vilka möjligheter finns då för en ”blå” investerare? Ett exempel är de så kallade blå obligationerna, som syftar till att finansiera projekt för exempelvis skydd av marina ekosystem, vattenrening eller hållbar shipping.
Än så länge emitteras de flesta blå obligationerna av stater och statliga organisationer. Men intresset ökar även hos företag som gärna vill koppla sin finansiering till hållbarhetsmål.
”Jag tror inte att vi kommer att se att en jätteboom för blå obligationer i närtid, men mycket talar för att marknaden kommer att utvecklas på sikt”, säger Daniel Khayyami, partner på Mannheimer Swartling.
Hans spaning är att vi inom kort kommer att se betydligt fler regleringar på området, för att undvika så kallad ”bluewashing” - havets motsvarighet till greenwashing.
”Man vill inte att en aktör på kapitalmarknaden ska kalla något blått, om det inte lever upp till namnet. Man vill snäva ner området för oseriösa aktörer”, säger han.
Även på riskkapitalområdet har blå teknik blivit en bubblare. Under dagen deltar en rad svenska startup- och scaleup-bolag. Bland annat vattenreningsbolaget Pharem Biotech, som med hjälp av enzymer renar utsläpp från läkemedelsrester och Göteborgsbaserade Aquarobur, som utvecklar lösningar för att övervaka och minimera översvämningar i kommunala avlopp. Ett hett område under sommarens översvämningar.
Henrik Sidebäck, investerare och en av de sex grundarna till konsultjätten Netlight, deltar i panelen om startups. Han tror att Sverige har möjlighet att bli ett föregångsland då det kommer till ny blå teknik. Inte minst då Östersjön kan tjäna som testbädd för innovationer som senare kan appliceras på andra av världens hav.
”Det är ett spännande område, och min uppfattning är att det är mycket på gång just nu”, säger han.