Nyheter
Bohusläns fiskare rasar mot vindkraftsplaner längs kusten
Planerna på att bygga stora vindkraftverk ute till havs oroar Bohusläns fiskare. Grundsundsfiskaren, Lars-Johan Olsson, går så långt att han varnar för fiskets begravning.
– Byggs vindparkerna blir det den sista spiken i räkfiskets kista, säger han.
Planerna på att bygga stora vindkraftverk ute till havs längs Bohuskusten är just nu föremål för diskussioner bland yrkesfiskarna. Oron för att de stora vindkraftverken ska byggas på bra fiskeplatser ute till havs är stor. Det visar diskussionerna på den två dagar långa fiskekonferensen på Bohusgården i Uddevalla.
När yrkesfiskarna mötte tjänstemän från Hav- och Vattenmyndigheten beskrev flera fiskare framtiden som hotad. Lars-Johan Olsson på Atlantic från Grundsund, har fiskat räka i över 40 år, och varnade för vindkraftssatsningarna i Västerhavet.
– De kommer att bli den sista spiken i kistan för skaldjursfisket, om de hamnar i vårt bästa fiskeområde, menar han.
Han ifrågasatte också hur tjänstemännen vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV, räknat fram summan på förlusten 14 miljoner för räkfisket om vindkraften byggs i havet där vindkraftsbranschen sökt tillstånd.
– Löjligt. Det är knappt förlusten för en enda räktrålare eller fiskeföretag, hävdar Lars-Johan Olsson.
Tjänstemannen Joacim Johannesson på HaV förklarade hur man bedömt konsekvenserna för fisket av havsbaserad vindkraft och hur man kommit fram till siffran 14 miljoner kronor.
Johannesson förklarade att man endast räknat värdet på räkorna, och inte räknat in transportföretag på land och en krympt fiskauktion, när man bedömt skadan på fisket vindkraftsetableringarna.
– Inom energiutvinningsområden med flytande vindkraftverk får inget trålfiske bedrivas. I energiutvinningsområden med bottenfasta verk har vi bedömt att allt trålfiske minskar med 50 procent och när vi uppskattar förlusten för fisket har vi endast räknat på räkornas kilo-värde, förklarade Joacim Johannesson.
Inget särintresse
Det var många år sedan Uddevalla var en fiskeristad med egen fiskeflotta, att räkna med. Men staden hamnade ändå i allas blickar under tvådagars-konferensen på Bohusgården.
Uddevalla har dock hamnat på fiskekartan tack vare organisationen Fjordtorsk som arbetar för att syresätta den till stor del döda Byfjorden, med hopp om att återfå ett fast bestånd av kustnära torsk.
Även Uddevalla kommuns beslut om åtgärder för att påverka beslutsfattare och informera allmänheten om de negativa konsekvenserna av vindkraft till havs har fått mycket uppmärksamhet.
Första dagen handlade mycket om hur fiskets organisationer med hundratals medlemmar runt om i hela Sverige ser på sin situation.
– Yrkesfisket är inget särintresse. Det är en viktig svensk matproduktion. Det borde alla beslutsfattare förstå, säger fiskebasen Peter Ronelöv Olsson, när han inledde konferensen.
Han är ordförande för Sveriges största fiskeorganisaton, SFPO, som organiserar fiskare på närmare 300 fiskefartyg runt hela kusten.
En pressad yrkesnäring
Yrkesfiskarna möter krympande fiskekvoter, en krympande fiskeflotta och fiskestopp som avlöser varandra. Återväxten i yrkeskåren är dålig, eftersom nystart med egen båt kräver stort startkapital och lönsamheten sviktar för att nämna några faktorer, som kan påverka yrkeslivet för fiskare.
Yrkesfiskare ur fem organisationer från både östkusten, Bottenhavet och Västerhavet anlände till Bohusgården på torsdagen till den kanske största fiskerikonferensen i landet. Arrangörer var Jordbruksverket, Havs- och vattenmyndigheten och Landsbygdsnätverket. Och det handlade inte bara om vindkraft utan också om hur fiskekvoterna ska fördelas i framtiden.
Insjöfiskarnas representant Mats Eriksson sade visserligen, att hans bransch har en hyfsad ekonomi. Men alla företrädarna för organisationerna vittnade om att nyrekryteringen till yrket är begränsad.
Alla håller med om Ronelöv Olssons krav, på att fisket ska ses som en för riket viktig matproduktion och som ska ingå i landets beredskap i händelse av ofred. De är också alla oroade av vindkraftsetableringar ute i havet, för att dessa ska slå ut traditionella fiskeplatser.
Uppvaktade regeringen
Redan i maj i år skrev högsta ledningen för SFPO, Sveriges fiskares producentorganisation, till statsministern Ulf Kristensson (M), energiminister Ebba Busch (KD), klimat- och mijöminister Romina Pourmokhtari (L) och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och påtalade sin oro, för vindkraftsetableringarna på västkusten.
”De områden som nu kan bli föremål för marina vindkraftsparker är de bästa fiskeplatserna i Kattegatt” skrev Peter Ronelöv Olsson och SFPO:s vice ordförande Teija Aho till politikerna.
De lade till att något yrkesfiske då inte kommer att kunna bedrivas där och varnade för effekterna av detta för yrkesfisket och för matproduktionen. Men vindparkerna ”Kattegatt Syd” och ”Galene” har fått ok av regeringen. Vindparkerna Mareld, Poseidon utanför Bohuslän samt parken Gamma med 172 vindkraftverk utanför Smögen och Kungshamn finns med i diskussionerna.
Men detta tog landsbygdsministern inte upp alls, under sitt korta besök i Uddevalla. Han nöjde sig med att beskriva fiskets stora betydelse i allmänhet.
– Vindparkerna till havs hotar vårt svenska räkfiske, som dessutom är extra viktigt för västkusten, upprepade Peter Ronelöv Olsson flera gånger under konferensen och får medhåll av övriga deltagare.
De unga yrkesfiskarna Dennis Andersson, 27, från Smögen och Jonathan Gerstel, 22, från Hönö valde att lyfta fram ett annat problem.
– Man får inte lova dela sälja eller köpa en del av tilldelad fiskekvot. De skulle behövas. Att starta som fiskare skulle kunna gå smidigare om man slog sig ihop några stycken, menar Dennis Andersson och får medhåll av Jonathan Gerstel.
Källa: Bohusläningen