Nyheter
Bohusläns museum tvingas skrota LL 158 Sandö – historiska båten ska bli flisor
Efter goda ambitioner att rädda kvar LL 158 Sandö, som en gång var Sveriges största fiskefartyg, tvingas Bohusläns museum kasta in handduken och ge upp kampen. Upphuggning blir lösningen för båten som byggdes 1948 i trä.
–Jättetråkigt, men vi har inte hittat de pengar som behövs, säger Mats Ekeberg i Bohusläns museums styrelse.
Bohusläns Museums styrelse har i flera år arbetat för att försöka rädda fiskefartyget LL 158 Sandö, som är ett unikt kulturminne från en av Bohusläns en gång viktigaste näringar.
Det var när dåvarande Fiskeriverket efter beslut av EU att minska unionens fiskeresurs totalt sett, som Klas Berntsson 2010 fick sitt fiskefartyg LL 158 Sandö inlöst av staten.
Men det var inte vilket fartyg som helst, utan Bohusläns och troligen världens då största fiskefartyg som med sju mans besättning deltagit i storbackefiske efter långa i farvattnet kring Shetlandsöarna 43 somrar i en följd fram till 1992. Mellan 1949 och 1980 gick Sandö på sillfiske i Nordsjön. Senare blev det också torskfiske i Östersjön och räkfiske i Västerhavet.
Symbol för svenskt yrkesfiske
Med hemmahamn i Grundsund blev det stolta fiskefartyget något av en nationalsymbol för svenskt yrkesfiske och Bohusläns stolthet. Detta var också ledande personal vid Bohusläns Museum medvetna om.
– Det fanns planer på att spara det här fartyget i glasmonter eller en särskild avdelning av museet, berättar Mats Ekberg.
Sandö har också blivit K-märkt och betraktades länge som en värdefull del av museets samlingar - men som nu alltså bara kommer att finnas i arkiv och på foton.
Förre ägaren, yrkesfiskaren Klas Berntsson vårdade fartyget hemma vid kajen i Grundsund under tio år. Under den tiden planerade museet för en tillbyggnad vid lokalerna i Uddevalla. I den skulle bland annat det här smått unika fiskefartyget kunna beskådas som ett exempel på när yrkesfisket var en stor näring i Bohuslän.
Inga anslag eller nya ägare
Men penningbrist ledde till att Sandö hamnade i Kulturbåtshamnen i Göteborg istället. Ingen har heller anmält sig som tänkbar ny ägare till det stora fiskefartyget.
–Ja, vi har ju försökt i många år, men inte vetat vad vi skulle göra med henne. Hon låg hemma hos Klas Berndtsson i Grundsund och sköttes av honom till förra året. Här i Uddevalla fanns det tyvärr inga pengar till något extra i det här sammanhanget, berättar Mats Ekberg.
Han lägger till att markförhållande i närheten av museet är besvärliga och det skulle kräva pålning och förstärkningsarbeten, vilket dessutom skulle göra bygget av en ny hall ännu dyrare.
Extrainsatt styrelsemöte
Istället bogserades Sandö till Göteborg, med förhoppningen att hon skulle kunna få en plats på Maritiman utanför Göteborgsoperan och där bli granne med bland annat försvarsbåtar och en u-båt.
– Men Maritiman ville inte ta emot det här fiskefartyget förrän finansieringen var ordnad, minns Mats Ekberg.
Istället blev LL 158 Sandö liggande i Kulturbåtshamnen i Göteborg. När brand utbröt för en vecka sedan ombord på den tomma båten, beslutade ett extra inkallat styrelsemöte vid Bohusläns Museum att fiskefartyget LL 158 Sandö ska huggas upp. Många års kamp för att spara henne till eftervärlden fick därmed ett abrupt avslut.
Källa: Bohusläningen