Nyheter
Brist På Kvotavtal Och Stängda Norska Vatten Gör Att Fisket Blöder
Vid Hanstholms hamn upplever fiske för närvarande en kraftig nedgång i aktivitet och därför krävs akuta åtgärder. Sedan årsskiftet har danska fiskare väntat med ökande otålighet på ett förtydligande av kvotbasen 2021 och därmed också på den viktiga tillgången till norska vatten. Bristen på ett fiskeavtal mellan EU, Norge och Förenade kungariket skapar stillastående i hamnen, och därför kommer Hanstholm nu med en lokal uppmaning att öka förhandlingarna så att det danska fisket kan överleva en tid som är komplex på många sätt.
Danskt fiske har haft en turbulent start till 2021
Medan Brexit har lett till att danska fiskare har behövt avstå från en fjärdedel av sina kvoter i brittiska vatten, har norska vatten till stor del stängts för danska fiskare sedan årsskiftet - med undantag av 17 Danska fiskefartyg som ingick i ett tillfälligt avtal om den norska zonen i Skagerrak ingicks mellan EU och Norge den 6 januari 2021. Effekten av detta tillfälliga avtal täckte också bara januari månad och har därför sedan länge upphört.
Medan våren är precis runt hörnet verkar tiden därför ha stoppat för det danska fisket, där en överenskommelse om de totala kvoterna för gemensamma fiskbestånd i Nordsjön mellan Norge, EU och Storbritannien drar enormt ut och skapar ett vakuum inom det danska fisket. Detta har stora konsekvenser, särskilt för hamnarna i Nord- och Västjylland, där fisket spelar en central roll lokalt och samtidigt fungerar som en matkälla för en stor uppföljningsindustri.
Den norska zonen är avgörande för Hanstholmsfiskarna
Vid Hanstholms hamn ser folk med frustration norrut, där många av de lokala fiskarnas använda och viktiga fiskeplatser ligger i den norska delen av Nordsjön. Här fångar Hanstholm-fiskare vanligtvis en stor del av fångsten, vilket är avgörande för hela den lokala fiskeindustrin. Men utan ett kvotavtal mellan Norge, EU och Storbritannien är norska vatten stängt land.
Nästan två månader har nu gått och fiskarna behöver därför desperat klargöra hur fisket i den norska delen av både Skagerrak och Nordsjön kommer att se ut efter skilsmässan mellan EU och Storbritannien.
På Hanstholm Fish Auction har de första två månaderna av året sett vad uteslutningen av danska fiskefartyg från norska vatten betyder för fiskleverans till Hanstholms hamn. Under ett ordinarie år hanterar auktionen under de första två månaderna vanligtvis mer än 2000 ton fisk från danska fartyg till ett värde av drygt 50 miljoner DKK. Efter ikraftträdandet av Brexit - och de olösta fiskeförhållandena som ett resultat - har de första två månaderna av året sett helt annorlunda ut, eftersom landningar från danska fartyg här har minskat med cirka 40 procent, medan priset har varit minskat med cirka 30 procent jämfört med en normal nivå. Detta ger en tydlig bild av hur viktig tillgång till norska vatten är för danska fiskare och deras leveranser till Hanstholms hamn.
Mycket angeläget att få ett fiskeavtal på plats
Ordförande för Hanstholm Fiskeriforening, Jan N. Hansen, tycker att situationen är extremt ohållbar och ser med stor frustration på status quo, som just nu vilar som en svart skugga över det danska fiske:
”Det är mycket angeläget att få ett avtal på plats. Tålamodet bland fiskarna har för länge sedan tagit slut. De vet inte vart de ska segla och har till stor del tömt den tillfälliga kvotbasen. För varje dag som går går konsekvenserna för dansk fiske bara större. Viktiga inkomster går förlorade och jag fruktar hur lång tid det tar innan fiskarna har tillgång till de traditionella fiskeområdena. Fiskarna behöver EU för att visa handling, och vi tror i detta sammanhang att all import av fisk från Norge och all fisk från Norge som går via Danmark till Europa bör stoppas tills avtalet undertecknas, säger Jan N. Hansen, som samtidigt förklarar att den förlorade tillgången till norska vatten inte bara kan ersättas med fiske i andra zoner.
”Det finns andra villkor som gäller när vissa fiskeområden inte kan användas. Detta gäller både arter och storlekar och därmed också priser, och därför är det varken acceptabelt för ekonomi eller fiskbestånd att fiske nu är begränsat till andra zoner. Fiskare flockar till samma områden, och när de inte kan fånga den efterfrågade fisken kan de inte heller få de optimala priserna för sina landningar, och detta skapar en ond cirkel där hela fiskerinäringen helt enkelt inte kan få de råvaror de behöver. Detta innebär att de många försäljnings- och bearbetningsföretagen inte har tillgång till de efterfrågade arterna och kvantiteterna. Det skapar stillestånd och gör det svårt för företag att underhålla och planera sin produktion. "
Borgmästaren i Thisted vädjar om förtydligande inom kort
Fisket spelar en viktig roll i Thisted kommun, där Hanstholms hamn är en mycket viktig affärstillgång som lokalt skapar cirka 2300 arbetstillfällen.
Borgmästare i Thisted kommun, Ulla Vestergaard, ser därför också med stor frustration över situationen för de danska fiskefartygen, som måste fortsätta att ha sitt arbete i beredskap, eftersom det ännu inte har lyckats få en överenskommelse mellan EU, Norge och Storbritannien:
"Fiske har stoppat vid en tidpunkt då vi desperat behöver fart. Vi befinner oss just nu vid en tidpunkt då fisket inte bara påverkas av konsekvenserna av Brexit med en olöst kvotbas och sluten tillgång till den norska zonen som ett resultat, utan där hela fiskerinäringen också påverkas av situationen i Covid-19, där till exempel nationella restriktioner skapar andra förutsättningar för att betjäna fartyg över nationella gränser. '
Ulla Vestergaard har därför en stor förståelse för den maktlöshet som de danska fiskarna och hela uppföljningsindustrin känner just nu och finner det samtidigt nödvändigt att behålla tron att en överenskommelse kommer att nås som kan få tillbaka fisket till den vanliga aktivitetsnivån. Danska fiskare kan åter ta med sig sina värdefulla fångster från de viktiga norska fiskeområdena:
"Det är en mycket ohållbar situation och jag har stor förståelse för frustrationen som råder bland våra fiskare och över hela branschen."
”Vi behöver desperat handling som kan skapa hopp och optimism för framtiden. Det är nu som alla segel måste sättas i rörelse för att skapa fart i de långvariga förhandlingarna, hela tiden måste vi naturligtvis bibehålla förtroendet för att en ordentlig överenskommelse kommer att uppnås. "
Fiske är Hanstholms hamns främsta affärsområde
Vid Hanstholms hamn ekar fiskarnas maktkänsla, och ordförande för Hanstholm Fisheries Association, Jan N. Hansen, upplever på nära håll hur bristen på förtydligande av kvotbasen för 2021 och de danska fiskarnas uteslutning Norska vatten skapar amputerade arbetsförhållanden.
Det har gett en trög start på året, vilket skapar stor frustration vid Hanstholms hamn, som är en av landets största fiskehamnar och därför rymmer ett brett utbud av företag, som var och en är en del av en viktig värdekedja för fisket med försäljning och bearbetning, export, logistik och service. "
Det faktum att färre fiskar kommer över kajen får därför också stora konsekvenser på landsidan, där hela uppföljningsindustrin lider av bristen på ett fiskeavtal.
"Det är en absurd situation som är ganska ohållbar för fiskarna såväl som hela industrin. Fiskarna måste leta efter fisken och kan inte landa de vanliga mängderna, för många av de viktiga fiskeområdena ligger i den norska delen av Nordsjön. Detta skapar ringar i vattnet där industrin inte kan få de optimala kvantiteterna och arterna, och samtidigt förlorar hamnen viktiga landningsavgifter när färre fiskar passerar kajen, säger Jan N. Hansen.
Vid Hanstholms hamn finns en stark tro på att fiske återigen kommer att landa på fötterna och att Hanstholms hamn kommer att behålla sin starka position inom dansk fiske, men det krävs omedelbara åtgärder.
Källa: FiskerForum