Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2020-11-03

Bryssel 2021 TAC-förslag "ett tomt dokument"

Årliga samtal fastnat i osäkerhet

Ett tecken på de enorma förändringar som Brexit signalerar för fiskeriförvaltningen har kommit med offentliggörandet av Europeiska kommissionens förslag om NE-Atlanten och Nordsjön TAC 2021, rapporterar Tim Oliver .

I stället för sin tabell över TAC-förslag för mer än 100 bestånd - vilket har varit bekant de senaste 40 åren och som avgjorde ödet för det följande året för brittiska fiskare som fiskar kvotbestånd - har kommissionen publicerat förslag på endast 23 bestånd som kommer att vara under dess exklusiva kontroll.

Resten kommer att vara föremål för förhandlingar med Förenade kungariket och Norge, eftersom de flesta bestånd för vilka kommissionen tidigare lade fram förslag befinner sig i vad som nu är brittiska vatten. En branschledare i Storbritannien beskrev förslagen som 'ett tomt dokument'.

Alla bestånd för vilka Bryssel har publicerat förslag finns antingen i Biscayabukten eller Kattegat, det enda vattnet EU fortfarande exklusivt kontrollerar, tillsammans med Östersjön och delar av Keltiska havet söder och väster om Irland.

Med Brexit-förhandlingar pågående och i en intensiv fas när tiden går ut för att komma överens om ett handelsavtal mellan Storbritannien och EU, fördunklas processen med hur nästa års fiskemöjligheter kommer att fastställas i osäkerhet.

NFFO: s verkställande direktör Barrie Deas sa att kommissionens TAC-förslag var "mer eller mindre ett tomt dokument", och huvuddelen av förslagen skulle meddelas vid ett senare tillfälle.

Han kommenterade de pågående Brexit-samtalen och sa att det var "ingen hemlighet" att tillgång och kvotandelar var ledet kring vilket fiskeavtal skulle nås - eller inte.

Han sa: ”Storbritannien ser fram emot att EU ska ta sig en avsevärd sträcka mot oss på kvotandelar innan ett avtal - som skulle omfatta en viss åtkomstnivå mellan 12 och 200 mils gränser - skulle kunna göras, men allt är föremål för förhandling."

Han berättade för Fishing News att båda sidor gjorde beredskapsplaner för både en affär och ett resultat utan avtal. Han hade frågat DEFRA-tjänstemän om konsekvenserna av förhandlingarna för decemberprocessen för att fastställa fiskemöjligheter 2021, men de ville inte kommentera.

”De vill inte säga något om decemberprocessen, för om de gör det kan det få konsekvenser för vad de säger i förhandlingarna. De hänger bara eld för att se vad som kommer ut denna vecka eller nästa vecka. ” Han tillade att förhandlarna befann sig i en "tunnel" av intensiva samtal, utan information som läcker ut om framsteg eller brist på den. "Det är som ett svart hål, det slipper inget ljus!" han sa.

Han sade att utsikterna för årets förhandlingar var extremt osäkra.

”Det kan vara trilaterala förhandlingar om Nordsjöbestånden mellan Storbritannien, Norge och EU, och bilaterala samtal mellan Storbritannien och EU om andra bestånd,” sa han.

”Men var de skulle äga rum, på vilka datum, vad logistiken är, vet vi bara inte. Sedan finns det Covid - kommer allt att göras på distans, eller kommer det att finnas fysiska möten? Och var passar vi in ​​i det som företrädare för branschen? Det är allt i luften, även om jag antar att det inte kommer att bli fysiska möten. ”

Han förväntade sig att det tidigare kritiskt viktiga rådet i december skulle reduceras till en process med "gummistämpling" oavsett vilka avtal som gjordes i samtal mellan Storbritannien, Norge och EU, vilket alltid varit fallet med Nordsjöbestånden delas med Norge.

Kommissionen sa att internationella samråd för TAC som kommer att beslutas i samarbete med länder utanför EU, såsom Storbritannien och Norge, pågår, liksom förhandlingarna om det framtida partnerskapet mellan EU och Storbritannien, inklusive fiskeri, och därför sätts respektive TAC som "pm" - i väntan på resultatet av förhandlingarna ".

Det tillade att 62 av 78 TAC fastställdes till MSY 2020, jämfört med endast fem av 35 år 2009.

Box 270 ord

Frankrike är nyckeln till affären

Frankrikes attityd ses som nyckeln till att uppnå fiskeavtal i Brexit-samtalen. President Macron har tagit en hård linje under samtalen, men det fanns tecken på en uppmjukning i slutet av den sista samtalsrundan.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade att han förberedde den franska fiskeindustrin för en mindre fångst efter Brexit och "lade grunden för en känslig kompromiss för att hjälpa EU att träffa ett handelsavtal med Storbritannien".

Han sa efter toppmötet den 15 oktober med EU: s nationella ledare tillägnad Brexit att den franska industrin "inte längre kommer att vara i samma situation som idag efter årsskiftet".

Reuters sa att källor hade berättat för dem att hans regering privat har gått längre och "berättat Frankrikes politiskt inflytelserika fiskeindustri att stödja inverkan".

En fiskekälla berättade också separat för Reuters att den franska regeringen redan har frågat industrin vilka eftergifter som skulle vara acceptabla för den.

"De frågade oss om vi potentiellt, verkligen potentiellt, var redo att göra eftergifter", säger källan, som vägrade att bli namngiven. "De bad oss ​​tänka på det."

”Macron har nyckeln”, sa en EU-diplomat. "Om Frankrike klättrar ner kan vi få en överenskommelse."

En annan diplomat sa att EU: s Brexit-förhandlare Michel Barnier 'inte var orolig för något annat än fisk'.

"Han sa att Macron måste sätta upp den politiska showen, eftersom 20% av deras fiskare eller fartyg är" arbetslösa "om de inte får sina kvoter", sade personen om ett stängt möte med Barnier.

”Macron måste kämpa för att inte ha fiskarna på gatorna. Därför är fransmännen offentligt fortfarande i full gas. ”


Länk till artikeln

 

Källa: FISHINGNEWS

 

 

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer