Nyheter
Centrum för framtidens sjömat, Blå mat
Centrumbildningen Blå mat syftar till att etablera ett nationellt sjömatscentrum med målsättningen att utveckla svensk hållbar produktion av sjömat och öka tillgängligheten för människor i hela landet. En primär uppgift är att utnyttja den vilda fiskfångsten mer effektivt samt att utveckla ett modernt vattenbruk för fisk, skaldjur och alger i samarbete med ett 70-tal partner.
Centrum för framtidens sjömat, Blå mat har som mål och syfte att:
● Utforska nya tekniker och arter för att avsevärt utvidga svenskt vattenbruk;
● Utveckla nya cirkulära livsmedelsproduktionssystem som möjliggör användning av näringsämnen och energi i resurseffektiva cirkulära flöden inom vatten och mellan vatten och land;
● Utveckla hållbara vattenbrukssystemsom minimerar beroendet av ohållbar och / eller begränsad råvara;
● Skapa incitament och utveckla logistiska lösningar för ökad matanvändning av svensk vildfisk:
● Utforma nya kombinationer av bearbetningsteknik och råvaror för att tillåta produktutveckling av underutnyttjade arter och sidoströmmar;
● Kvantifiera utsläpp och kartlägga bidrag av nya fisk- och skaldjurskoncept för att uppfylla SDG:erna;
● Belysa konsumentattityder som för närvarande begränsar konsumtionen av fisk och skaldjur;
● Visa effekten av en blå proteinförskjutning på utvalda markörer för människans metaboliska hälsa;
● Säkerställa optimal välfärd och hälsa hos odlade organismer vid utveckling av nya vattenbruksystem
Läs gärna vidare i artikeln:
Källa: KTH - Centrum för framtidens sjömat, Blå mat