Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter (Leader)


2020-05-20

COVID-19, EU och den svenska regeringens fiskeripolitik


 

COVID-19, EU och den svenska regeringens fiskeripolitik

 

Man kan knappast tro det, fast man sitter mitt i smeten.

I anledning av effekterna av COVID-19 beslutade EU:s ministerråd den 22 april om åtgärder för fisket. Bland annat beslutade man att möjliggöra stöd till stillaliggande fiskefartyg och Sverige röstade för förslaget.  

Stödet för stillaliggande finansieras till 75 % av EU-medel och 25 % av nationella medel. En förutsättning för stödet är att det finns nationella medel.

Många länder har redan ordningar för stillaliggandestöd på plats och ikraft, dock inte Sverige. Orsaken till behovet av stillaliggandestöd är den minskade efterfrågan och de kraftigt försämrade priserna.

Den svenska regeringen var positiv till stödet, men har inte säkerställt något stöd till det svenska fisket. Att den svenska regeringen var positiv till stödet har inneburit att Sverige genom de EU-medel som anslås till de länders fiskare som har stillaliggandeordningar på plats är med och betalar ersättning till andra länders fiskare, samtidigt som svenskt fiske inte får någonting.

Hur kan detta vara möjligt? Jo, för att den nuvarande svenska regeringen inte bryr sig tillräckligt mycket om det svenska yrkesfisket och ännu inte idag har säkerställt nationell medfinansiering, detta samtidigt som verksamheten vi bedriver av det ansvariga statsrådet beskrivits som samhällsviktig.

SFPO anser att regeringen med stödpartier omedelbart måsta ta fram den nationella medfinansieringen, så att svenskt yrkesfiske kan få nytta av de åtgärder som den svenska regeringen varit med om att besluta och som svenskt fiske så desperat nu behöver. Strategin fram tills nu förefaller vara att man vecka efter vecka säger att man arbetar med frågan.

 

Peter Ronelöv Olsson

Ordförande SFPO

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer