Nyheter
Fisket är en symbolfråga för britterna
Förhandlingarna mellan Storbritannien och EU går in i sitt slutskede – och frågan om fiske har blivit den sista stora stötestenen.
DN:s Dan Lucas förklarar varför.
Vad beror fiskebråket på?
– Fiske i EU:s vatten regleras gemensamt, via den gemensamma fiskepolitiken. Fiskare från Irland, Frankrike och Danmark till exempel, har varit vana att fiska i det som är brittiska vatten. Men när britterna lämnar EU:s regelverk lämnar de också den gemensamma fiskepolitiken - och kan stänga ute EU-ländernas fiskare från sina vatten.
– Vad parterna bråkar om är vilka övergångsregler som ska finnas - och hur länge de ska vara i kraft - för att på så sätt ge EU:s fiskare tid att ställa om.
Men fiske är en väldigt liten del av EU:s samlade ekonomi, endast 0,12 procent, enligt en beräkning. Och den är förmodligen av ännu mindre betydelse för brittisk ekonomi. Varför har just fiske blivit en så svår fråga att lösa?
– Därför att det är en symbolfråga för britterna. Brexitanhängarna i Storbritannien, med premiärminister Boris Johnson i spetsen, vann folkomröstningen 2016 på löftet att ”ta tillbaka kontrollen.” Slagordet var vagt men just därför var den effektiv. Vem vill inte ta tillbaka kontroll?
Samtidigt har det blivit allt tydligare sedan dess är att britterna har tvingats backa gång på gång för att få till stånd först ett utträdesavtal och nu ett frihandelsavtal. Att ta tillbaka kontrollen över de egna fiskevattnen gör slagordet från omröstningskampanjen synligt och tydligt.
Men om det är av så liten betydelse för ekonomin - varför kan inte EU-sidan ge britterna den segern? De har ju fått ge med sig på andra, ekonomiskt tyngre, områden.
– Och EU kommer att sannolikt ge dem det. Men det finns samtidigt små samhällen vid EU:s kust, från Portugal till Jylland, där fisket är en viktig näring. Den franske presidenten, Emmanuel Macron har sagt att han inte tänker offra landets fiskare för brexit och det är presidentval i landet 2022.
En tolkning dock är att det handlar om ett politiskt spel. Båda sidor måste visa att de kämpar in i det sista. Särskilt viktigt är det för Boris Johnson vars popularitet rasat sedan jordskredssegern i valet för ett år sedan.
Så det kan bli ett avtal?
– Jag tror att det är sannolikt att det blir ett avtal. Men om det blir denna helg, eller om förhandlingarna fortsätter in på mellandagarna vet ingen.
– Skulle det misslyckas och parterna går skilda vägar utan ett avtal efter årsskiftet kommer de sannolikt, efter en avkylningsperiod på några månader, återkomma med nya förhandlingar. Men då är risken att det kommer ta lång tid, kanske år, att ro det i hamn. Det finns ju ingen stupstock som nu, med årsskiftet mindre än två veckor bort.
Källa: DAGENS NYHETER