Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-07-03

Därför har blåmusslorna försvunnit från västkusten

Antalet blåmusslor i svenska västkustens grunda vatten har minskat drastiskt de senaste 10-15 åren. Rapporter och studier visar att klimatförändringar kan vara anledningen.

– I dag hittar barnen inget musselbete vid stränderna till sitt krabbfiske. Och på holmar och skär ligger nu ostronskal i stället för musslor. Vi ville undersöka vad som hänt, säger Susanne Baden, forskare i marin ekologi vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Susanne Baden och hennes forskarkollegor har tillsammans gått igenom vetenskapliga texter och myndighetsrapporter för att försöka hitta en förklaring till blåmusslornas försvinnande.

Enligt forskarnas studier har blåmusslans utbredningsområde i Nordatlanten minskat. På de flesta platser är förklaringen överfiske av musselbankar, men det finns även mer lokala förklaringar.

– På den svenska västkusten har fisket efter vilda musslor aldrig varit särskilt stort. Så det har sannolikt inte varit avgörande för att blåmusslorna försvunnit i den grunda kustzonen.

Förändrat klimat är en viktig faktor

Flera faktorer kan påverka musslors övergripande välmående och fortplantning. Bland annat stress.

– Vi kan likväl presentera några faktorer som sannolikt är mer involverade än andra i musslans nedgång. I stort sett alla är förknippade med förändrat klimat. Så har till exempel regnmängden längs västkusten ökat med ungefär en tredjedel under de sista 30 åren.

Sötvatten från regn påverkar kraftigt de underlag som blåmusslan klänger sig fast vid. Många av dessa underlag är idag överväxta med fintrådiga alger.

Stillahavsostron, sjöfåglar och krabbor hotar blåmusslan

De varmare vintrarna kan också vara en förklaring. Med varmare vintrar kommer fler sjöfåglar, som ejder.

– En ejder äter runt 2,5 kilo musslor om dagen, så det kan bli avsevärda mängder på en vinter. Det kan därför inte uteslutas att de haft stor påverkan på musslorna i grunda områden där blåmusslor varit mer lättillgängliga.

En annan bidragande faktor kan vara att antalet strandkrabbor har ökat längs med västkusten, antagligen för att torskbestånden har minskat. Strandkrabbor är rovdjur som äter blåmusslor.

Det invasiva stilla havsostronet som finns i samma område kan också bidra till det reducerade antalet blåmusslor. I andra delar av världen har man sett att det kan ta ett tag innan de olika arterna kan sam­existera i en gemensam mussel- ostronbank, och den balansen verkar dröja här på svenska västkusten.

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer