– Du sitter i en båt som guppar på havet och ska pricka en liten tennisboll 100 meter ut, det förstår vem som helst att det inte är lätt, säger Dennis Lundqvist, instruktör och kursledare på Jägarforbundets säljaktskurs.
Om man träffar det lilla huvudet så sjunker kroppen nästan omedelbart vilket gör att man måste plocka upp den med en krok eller kanske till och med dyka ner till den. Var femte kropp försvinner med strömmarna.
”Jättesvårt att skjuta säl”
I år har hittills 33 jägare utbildats i säljakt vid Maglarp nära Trelleborg och ungefär lika många utbildades förra året, ändå har det bara fällts 5 knubbsälar och sju gråsälar i Skåne i år. Kvoterna är 10 respektive 40 för de båda arterna som finns i Skåne.
– Det är jättesvårt att skjuta säl i Skåne på grund av alla regler. Det finns hundratals att jaga men man får inte göra det, säger Sven Gunnar Lunnerud som är sälforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet men som på fritiden hjälper till vid dessa kurser.
Säljakten styrs av den så kallade Helsingforskonventionen där det stipuleras att säl får jagas men inte mer än tillväxten och ingen hänsyn ska tas till fiskerinäringen eller fiskbeståndet enligt Sven Gunnar Lunnerud.
Kontroversiell jakt
Från att ha varit nästan utrotad i Östersjön finns i dag cirka 100 000 sälar totalt i våra vatten och de tillväxer med mellan fem och tio procent varje år.
– Vi måste lära oss att begränsa tillväxten när nu sälbeståndet håller på att explodera, säger Sven Gunnar Lunnerud.
Men att säljakt är en kontroversiell fråga hos en del djur- och miljövänner vänner märks bland deltagarna på kursen.
– Det skulle nog bli en ganska stark opinion om man skulle börja skjuta stora mängder säl och det beror mest på deras utseende, tror jägaren och kursdeltagaren Magnus Hejdenberg.
Sven Gunnar Lunnerud fyller i:
– Det handlar om att hitta en balans precis som älgstammen, rådjuren och vildsvinen. I dag är detta nästan omöjligt.
Länk och TV-inslag: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/de-utbildas-i-den-svara-konsten-att-jaga-sal