Nyheter
Debatt: Rädda den svenska sillen
Svenskt yrkesfiske är satt under hård press. Regeringens ovilja och oförmåga att hantera utmaningarna hotar yrkesfisket. Midsommarsill, färsk makrill och räkfrossa hör den svenska sommaren till.
Övergödning, försurning och nedskräpning har allvarligt försämrat havsmiljön och äventyrar långsiktigt förutsättningarna för yrkesfisket. Här och nu är det dock regeringens ovilja och oförmåga som hotar yrkesfisket.
Coronakrisen har slagit hårt mot yrkesfisket i allmänhet och mot kräftfisket längs med Västkusten i synnerhet. När både den omfattande exporten tvärnitade samtidigt som den inhemska efterfrågan från restaurangbranschen rasade, föll priserna på havskräfta som en sten. Göteborgs Fiskauktion rapporterade under våren om prisfall på i genomsnitt cirka 30 procent på havskräfta. Det är för berörda företagare dramatiska prisfall.
På EU-nivå fattades det beslut redan i april om åtgärder för att mildra coronapandemins effekter på yrkesfisket. Bland annat öppnades det upp för så kallat stillaliggandeersättning för att möjliggöra för yrkesfiskare att tillfälligt stanna vid kaj under coronakrisens akuta fas. Denna ersättning finansieras till hela 75 procent med gemensamma EU-medel. Resterande 25 procent finansieras av respektive medlemsland som inför systemet.
Trots att läget för yrkesfisket varit akut under hela våren har regeringen dragit frågan om ersättning till yrkesfisket i långbänk. Först nu har man gett besked om att det blir möjligt att söka viss ersättning för fasta kostnader samt för en arbetskraftskostnad från mitten av juni till mitten av september. Andra länder såsom Holland, Frankrike och Spanien införde stillaliggandeersättning redan i mars. Regeringens saktfärdighet har stått Västkustens yrkesfiske dyrt. Det stöd som regeringen nu har presenterat är välkommet, men hade som mest behövts redan under våren.
Regeringen uttalar sig ofta om hur värdefullt yrkesfisket är. Den faktiskt förda politiken pekar dock i motsatt riktning. I stället för att ta initiativ till att stärka yrkesfiskets konkurrenskraft genom att exempelvis minska det administrativa krånglet, jobbar regeringen på med förslag om kameraövervakning och ett generellt förbud mot bottentrålning i skyddade områden. Det sistnämnda förslaget –som återfinns i Januariöverenskommelsen mellan S, C, L och MP – skulle vara ett verkligt dråpslag mot räkfisket liksom mot den mycket framgångsrika samförvaltning som utvecklats i Koster-Väderöfjorden. Går regeringen vidare med förslaget om ett generellt förbud mot bottentrålning i skyddade områden riskerar omkring hälften av allt räkfiske slås ut, liksom uppemot en tredjedel av kräftfisket.
I Bohuslän har antalet fiskefartyg minskat från omkring 700 till färre än 400 på tio år. Med en krympande kår av yrkesfiskare, som dessutom har en hög genomsnittsålder, behöver vi nu skapa framtidstro och locka fler unga att börja med fiske. Regeringen säger sig värna yrkesfisket. Nu är det upp till bevis. Ska framtidstro skapas inom yrkesfisket måste regeringen sluta misstro en hel yrkeskår och förslagen om generella förbud liksom kameraövervakning kastas i papperskorgen.
Svenskt yrkesfiske ligger i miljömässig framkant och driver utvecklingen av än mer skonsamma och selektiva redskap och metoder. Vi moderater vill skapa bättre förutsättningar för det hållbara svenska yrkesfisket att utvecklas. Midsommarsill, färsk makrill och räkfrossa hör den svenska sommaren till. Det vill vi att kommande generationer också ska kunna njuta av. Då måste regeringen sluta att vara ett sänke för Västkustens yrkesfiske.
Betty Malmberg (M) - Riksdagsledamot i Miljö- och jordbruksutskottet
Johan Hultberg (M) - Riksdagsledamot från Västra Götaland Norra
Källa/Länk:
GT / Expressen.se / debatt - Rädda den svenska sillen