Nyheter
Debatt: Värna det småskaliga fisket – öka avskjutningen av säl
Svenskt fiske med tillhörande näringar kantas av allvarliga problem. Fiskestopp i Östersjön, den försvunna strömmingen och inte minst de stora populationerna av skarv och säl slår hårt mot en prövad näring.
Det behövs insatser både på EU-nivå och nationellt för att hjälpa de bestånd och de fiskare som finns. I EU behövs ett långsiktigt svenskt påverkansarbete. Här hemma finns det åtgärder som regeringen snarast måste genomföra.
För det första måste trålgränsen flyttas ut, i enlighet med vetenskapliga rekommendationer från Östersjöcentrum. Regeringen behöver därför inleda förhandlingar med närliggande länder om detta. Förra året skrevs det spaltmeter om situationen i Stockholms skärgård och det är väl känt att småskaliga fiskare där har upplevt ett stort tapp sett till förekomsten av bland annat strömming. Samtidigt vet vi att stora trålare har flyttat sig allt närmare kusten för att fiska och då inte bara svenskflaggade båtar. Vi måste skydda fisken och det småskaliga fisket. Gränsen bör därför flyttas ut.
För det andra måste det småskaliga fisket och en levande skärgård värnas. Inte bara i teorin utan också i praktiken. Moderaterna vill att den av EU beslutade bifångstkvoten av en fiskart, ska kunna tilldelas småskaliga fiskare på de platser där arten i fråga mår bra. Likaså att ägare till enskilt fiskevatten ska ha rätt till del i den kvoten. Vi vill också stötta näringsidkare som fiskar småskaligt för att förse sin egen restaurang eller sitt rökeri med råvaror. Idag måste de ha en särskild yrkesfiskelicens, vilket är svårt att få. Så länge som lokala fiskerikonsulter har gett sitt stöd anser vi det självklart att de ska kunna fånga och förädla fisken på egen hand.
För det tredje måste avskjutningen av skarv och säl öka. De tillhör båda falangen tjuvfiskare som konsumerar stora mängder fisk. Skarven äter ett halvt kilo fisk per dag och då det gäller säl riskerar den, förutom ett stort födointag, att sprida parasiten sälmask som bland annat påverkar torsken. Moderaterna anser det avgörande att minska dagens stora populationer.
För det fjärde måste regeringen avvakta med att införa ett generellt förbud av bottentrålning i marint skyddade områden. Frågan har blivit ytterligare ett orosmoln för många fiskare som oftast ägnar sig åt småskaligt och ytterst hållbart fiske. Det skulle lugna situationen för alltifrån räkfiskare vid Kosterhavet till siklöjefiskare i Bottenviken.
Parallellt med ovanstående vill moderaterna självfallet driva på för en bättre havsmiljö. Vi vill åtgärda problemet med gifttunnor och 10 ton kvicksilver dumpade i Östersjön. Vi satsar också på såväl ökad rådgivning och forskning om havet, som avancerad rening av avloppsvattnet. Vi gläds också åt de små förbättringar som forskarna kan skönja i Östersjön. Nu krävs gemensamma ansträngningar för att värna såväl havsmiljö, fisk som fiskare. Vi har alla ett ansvar gentemot kommande generationer och därför måste regeringen agera nu.
Källa: Arbetarbladet