Nyheter
Debatt: Vi måste få jaga skarv
I Östersjön har skarvstammen vuxit dramatiskt och skadorna blir större hela tiden. I Sverige har antalet skarvar ökat från cirka 1 000 par på 1980-talet till cirka 40 000 häckande par 2012 vilket ger över 200 000 skarvar i det svenska beståndet.
Skarven är skyddad av EU:s fågeldirektiv. Lagstiftningen är från 1979 och listan över vilka fågelarter som ska skyddas inte har uppdaterats sedan dess.
Att skarvens bevarandestatus har förändrats sedan slutet av 1970-talet är uppenbart. Behovet av att skydda skarven i Sverige är i dag litet. Lagstiftningen behöver vara anpassad till nutiden även vad gäller förvaltning av fåglar.
Utbredningen av skarv drabbar framför allt våra fiskbestånd. I en ny stor undersökning där 219 yrkesfiskare i sex länder runt hela Östersjön intervjuats angående säl och skarvs påverkan på fisket visar de preliminära resultaten att skadorna är mycket mer än man tidigare räknat med. För 90 procent störs fisket av både säl och skarv. Den slutliga rapporten publiceras i höst.
En skarv äter cirka ett halvt kilogram fisk per dag. Med tanke på antalet skarvar är det uppenbart att fisket får negativa konsekvenser. Antalet fiskare som har fiske som huvudinkomst har minskat med mera än hälften under 2000-talet. Det är ekologiskt att äta närfångad fisk men större delen av den fisk vi äter är importerad medan skarven får äta vår värdefulla resurs av Östersjöfisk.
En moderat politik för våra kuster och hav slår fast att vi ska ha en livskraftig skarvpopulation. Det har Sverige i dag och även fortsatt även om vi minskar antalet skarvar.
För att skydda våra fiskbestånd måste vi agera mot skarven – såväl i Europa som i Sverige. Vi har inte råd att bara prata om livskraftiga hav utan att vidta nödvändiga åtgärder mot skarv.
I EU behöver vi slå fast att jakt på skarv är tillåtet samt ökade resurser till skyddsjakt på arter som kan skada fiskbestånden. I Sverige behöver vi få till regionala förvaltningsplaner i hela Sverige och bevilja skyddsjakt i fiskars fredningsområden.
Källa: Norrtelje Tidning