Nyheter
Dieselpriset på väg att knäcka yrkesfiskare
Det höga dieselpriset gör att den redan tuffa situationen för yrkesfiskarna har blivit ännu värre.
– Det kommer snart inte finnas färsk fisk att få tag i om inget görs från politiskt håll, säger Björn Ulups.
Lukten av målarfärg blandas med salt hav. Fiskarna i Glommen ligger inne med sina båtar i hamnen för underhållsarbete den här veckan. Görgen Andersson och Björn Ulups fiskar båda havskräftor men det höga bränslepriset har försvårat tillvaron. Dieselpriset för båtdiesel har på ett års tid stigit från fyra kronor litern till tolv kronor litern. Sju nätters fiske kostar numera 53 000 kronor i bränslekostnad.
– Vi får avgöra från dag till dag om det är värt att gå ut. Om det inte är tillräckligt bra tillgång på kräfta går vi back, säger Görgen Andersson.
– Det här är egentligen den bästa perioden för oss, sommaren fram till september. Nu ska vi fiska mycket så vi kan lägga undan pengar för resten av året, fyller Björn Ulups i.
Får inga bifångster
De höga dieselpriserna skapar även andra problem. Transportföretagen de anlitar för att forsla iväg kräftorna tycker inte att det lönar sig att komma och hämta upp dem längre. Yrkesfiskarna själva får ombesörja transporten.
Fisket är omgärdat av en mängd regler och bestämmelser. En sådan regel är att deras trålare ska ha rist, det vill säga ett galler som gör att annan fisk än kräftor som trålas upp ska kunna komma ut.
– Fiskare längre upp längs kusten behöver inte ha det. De kan då få bifångster som täcker upp till halva bränslekostnaden, säger Björn Ulups.
Han kommer egentligen från Simrishamn men har flyttat sin fiskebåt till Glommen när Östersjön stängdes för fiske.
Förutsättningarna för fiske ser väldigt olika ut i de europeiska länderna.
– I Tyskland betalar regeringen det som överskrider fyra kronor per liter av priset och samma sak diskuteras i Danmark. Jag tycker att något liknande borde göras i Sverige. Det kommer snart inte finnas någon färsk fisk att få tag i annars. Det är riktigt allvarligt.
Allt mer fisk importeras
För några år sedan var 85 procent av all fisk som äts i Sverige importerad. I dag har den siffran stigit och ligger på runt 90 procent.
– Hur rimmar det med att vi ska äta närproducerat och tänka på klimatet, säger Görgen Andersson.
Under pandemin gick priserna på fisk ner. Många branscher fick ekonomiskt stöd men inte yrkesfiskarna.
Antalet yrkesfiskare har sjunkit kraftigt på senare år. Bara i Glommens hamn var de 16 stycken på 2000-talet, nu är de fyra kvar.
Enligt landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) är frågan högaktuell.
– Regeringen aviserade i en extra ändringsbudget ett stödpaket till lantbruksföretag och yrkesfiske. Det beslutades i riksdagen förrförra veckan. Yrkesfisket kommer att få 40 miljoner i kompensationsstöd för de ökade bränslepriserna, säger hon.
Subventioneras redan
Hon förklarar vidare att svenskt fiske är en viktig del av Sveriges livsmedelsförsörjning, och att detta är ett viktigt stöd för att upprätthålla fisket och försörjningen av fiskeriprodukter.
– Nu pågår förberedelsearbete och vi kommer att återkomma med information om när stöden öppnas.
– Fiskesektorn nyttjar bränslesubventioner och är därmed redan i dag helt undantagna från bränsleskatt.
Livsmedelsproduktionen äventyras
Jörgen Warborn (M), Europaparlamentariker från Varberg, är väl medveten om fiskenäringens situation.
– Det är många branscher som har det tufft just nu, och det är förståeligt att de känner sig uppgivna. Pandemin lamslog hela världen, och Rysslands invasion av Ukraina har skapat en oerhört ostabil omvärld, säger han.
Han fortsätter:
– Det är givetvis så att det rådande läget gör att fiskenäringen pressas hårt och äventyrar en del av Sveriges livsmedelsproduktion. Fiskesektorn är en väldigt viktig del av svensk livsmedelsproduktion och någonting som vi håller högt.
Han poängterar vikten av att den svenska regeringen har en aktiv roll i rådet för att stå upp för den svenska fiskenäringen, att det är där de skapar förutsättningar för hållbart svenskt fiske på en Europeisk nivå.
När den gemensamma fiskepolitiken infördes genom Romfördraget var den kopplad till den gemensamma jordbrukspolitiken, men har under tiden blivit allt mer självständig för att kunna möta upp de behov som finns.
– Det är viktigt med ett hållbart fiske och att våra yrkesfiskare garanteras inkomster och stabila arbetstillfällen. Därför är det viktigt att man nyttjar de ekonomiska medel som finns att hämta hem från EU till förmån för den svenska fiskenäringen.
Vad gör ni på EU-nivå för att stötta yrkesfiskarna?
– Sedan Ryssland oprovocerat invaderade Ukraina har EU jobbat aktivt för att stödja alla de sektorer som drabbats extra hårt. Inom fiskesektorn har kommissionen därför bland annat aktiverat krisåtgärder för att stödja fiskesektorn genom justeringar i Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden.
Moderaterna har, enligt Jörgen Warborn, i Sverige drivit på mot regeringen att energiskatten ska sänkas till EU:s miniminivå i energiskattedirektivet. Något partiet fick gehör för och skatten är sänkt from 1 maj tom september. Det sänkte priset på diesel med 1,8 kr/l.
– Nu ligger vi också på för att regeringen ska be om undantag från energiskattedirektivet så att vi kan nolla energiskatten helt under en period om tre månader. Det skulle sänka priset på diesel med 1,3 kr/l, säger han.
Källa: Hallands Nyheter