Nyheter
Död lax igen – föråldrad lag omöjliggör straff
Debatt
För cirka två veckor sedan kunde man se död lax och laxsmolt på grund av torrlagda lekbäddar i Ätran. Orsak: Det tyskägda energibolaget Unipers dator tyckte att elpriset inte var tillräckligt högt på elbörsen Nordpool för att det skulle vara värt att släppa igenom vatten för fiskens överlevnad.
Mönstret var detsamma även då Ringhals var i drift och det skamliga beteendet har således inget samband alls med påstådd elbrist i Sverige att göra.
Bifogad bild visar torrläggningen den 24/7 och genom att kolla aktuellt hydrologiskt nuläge på www.vkr.se gick det att se att släppt vatten var mindre än tillflödet vid tidpunkten. Ägaren Uniper samlar med andra ord upp vatten i sin damm mitt under sommaren vilket leder till plågsam fiskdöd nedströms.
Detta djurplågeri upprepas med jämna mellanrum. Motsvarande torrläggning hade i många länder renderar mångmiljonbelopp i skadestånd på grund av miljöbrott. Att så inte sker beror på tolkningen av våra otidsenliga lagar som tillåter vattenkraftsbolagen att stoppa allt flöde när det passar dem. Vattenlagarna som bolagen lutar sig mot och som inte skyddar fisken stiftades för ca hundra år sedan i en tid då kvinnor inte hade rösträtt.
Våra politikers tondövhet i frågan och riksdagens brist på handlingskraft är beklämmande.
Framför allt ledande centerpartisters agerande är uppseendeväckande då Hertingforsens restaurering har visat på positivt ekonomiskt utfall. Istället för fortsatta förbättringar så arbetar ”den gröna centern” för fortsatt exploatering av våra redan hårdexploaterade vattendrag. Utmärkande för centerns ”gröna” miljöstrategi är också att man i juni röstade för ett förslag som minskade miljöorganisationers rätt att rätt att företräda allmänheten i tillståndsprocesser.
Lagarna om minimitappning av vatten behöver ändras nu och inte först då varje enskilt vatten skall prövas i domstol enligt den nationella planen vilket för många vatten kan dröja ytterligare tio år.
Utdragen beslutsprocess med onödigt lidande för den värdefulla fisken är oacceptabelt.
Upprepade önskemål om frivillig bättring framförda till energibolagen har inte hjälpt.
Bifgad bild visar torrläggningen den 24/7 i Ätran vid området Kungsbackaön som är ett välkänt laxhabitat. Predation (se spår i bildens framkant efter häger) och stillatående vatten gör att tusentals laxsmolt påverkas negativt.
Krister Joneken
Kent Nyman
Föreningen Lagans Vänner/Vision Lagan
Källa: Hallands Nyheter