Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-06-16

Döda krabbor hittade längs stränderna i Varberg

Mängder av döda krabbor utan klor har observerats längs stränder i Varberg i veckan. Länsstyrelsen förklarar ansamlingen med yrkesfiskets fiskemetoder.

Döda krabbor i mängder observerades i närheten av Kåsa och Apelviken i måndags, både av redaktionen men också av allmänheten under veckan. Vad har hänt krabborna? Diskussionen har bland annat pågått på Facebook, särskilt som personer noterat att krabborna berövats sina klor.

Kommunen hänvisar våra frågor om krabborna till Informationscentralen för Västerhavet vid Vattenavdelningen på Länsstyrelsen Västra Götaland. Marcus Stenegren på informationscentralen svarar redaktionen i ett mejl efter att ha fått ett enhälligt svar från länsfiskekonsulenterna i Västra Götaland och Halland.

Förklaringen tycks vara att krabborna fiskats upp men sedan dumpats:

Marcus Stenegren: ”Det är relativt vanligt att man tar klorna för det finns mest vitt kött där (speciellt på hannar för det är i regel lite mat i dessa förutom klorna). Det är ju inte direkt säsong för krabba just nu och de flesta innehåller därför lite mat. Yrkesfiskare får behålla klorna från en mindre del av den totala fångsten. Om de är de kokta har sannolikt någon dumpat krabborna efter tillagning för att de varit tomma på kött och sedan bara behållit klorna.”

Tommy Lang på Havs- och Kustfiskarnas Producentorganisation avvisar att det skulle gå till på det viset bland yrkesfiskare och påpekar att fiskereglerna inte tillåter någon avskiljning av klor i stor mängd.

– Man ska landföra krabbban hel. Poängen är att man som yrkesfiskare inte kan ta bara klor. Men vad det här är för krabbor känner jag inte till. Det är inte bara yrkesfiskare som fiskar krabbor utan också privatpersoner.
 

Fiskeregler

Enligt reglerna för fiske får krabbornas klor tas av, men i ytterst begränsad mängd. Huvudregeln är att de inte får tas av. Så här står det på Havs- och vattenmyndighetens hemsida: ”Vid krabbfiske med burar eller tinor, får högst en procent av vikten av den totala fångsten av krabba (eller delar därav) som bevaras ombord under en fiskeresa eller landas vid fiskeresans slut, bestå av avskilda klor. Vid fiske med andra redskap än burar och tinor, får högst 75 kg avskilda klor bevaras ombord under en fiskeresa eller landas vid fiskeresans slut.”

 

Källa: Hallands Nyheter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer