Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter (Leader)


2020-06-29

Draggningsprojekt


Nedan följer en kort beskrivning av ett upphandlingsärende.

Förra året, efter det att det stod klart att det inte skulle bli någon stillaliggandeersättning till de torskfiskare i Östersjön som drabbades av fiskestoppet, försökte SFPO på alla sätt få till en ersättning till dem. Vi uppmärksammades på villkor 15 i Havs- och vattenmyndighetens regleringsbrev.

Villkor 15 – Åtgärder för havs- och vattenmiljö – har följande lydelse:
15. Anslaget får användas för bidrag till yrkesfiskets delaktighet i projekt och åtgärder som avser att förbättra fiskbestånds status och livsmiljö.

SFPO drev på för att Havs- och vattenmyndigheten inte endast skulle ”få” utan också göra något. Det hela resulterade i ett draggningsprojekt som SFPO ansökte om.

Många sökte projektet, men endast fyra ansågs uppfylla de ställda kraven. SFPO var en av de fyra. Det behövdes dock bara en glimt på handlingarna för att konstatera att en av de tre övriga som ansetts uppfylla kraven inte gjorde det. Det fanns också i handlingarna mail från personer som skrev för att försäkra sig om att de inte var omnämnda, minst sagt märklig.

Nåväl, för att göra en lång historia kort: SFPO var organisationen som fick det här draggningsprojektet att bli verklighet. SFPO sökte projektet. SFPO tilldelades inte projektet, men det mest häpnadsväckande i saken är att Havs- och vattenmyndigheten i sin bedömning (femgradig skala) har bedömt SFPO:s bemanning och kompetens till ett av fem möjliga vad gäller Västerhavet. Häpnadsväckande!

SFPO jobbar för fiskets bästa alla dagar i veckan. Draggningsprojektet tillkom för att SFPO drev det i hamn. När SFPO inte tilldelades det överklagade vi beslutet. Reaktionerna härpå har inte varit goda och SFPO har därför återkallat överklagandet.

Lycka till med draggningen!

 

Peter Ronelöv Olsson
Ordförande, SFPO




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer