Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2019-08-21

Drönare avslöjar hur det står till i havets barnkammare


Marinbiolog Eduardo Infantes tycker att drönare är ett utmärkt redskap för att studera förändringar i den marina miljön.
 

I ett projekt har nu ett forskarteam kartlagt utbredningen av de ekologiskt så viktiga ålgräsängarna längs den bohuslänska kusten med hjälp av flygande drönare.

Stora ytor och tuffa arbetsförhållanden i kalla vatten, att studera förändringar i den marina miljön är inte en lätt uppgift.

Det gör att drönare nu börjar användas allt mer inom marinbiologin.

I ett projekt för att studera eventuella förändringar i utbredningen av ålgräs använder forskare vid Göteborgs universitet flygande drönare för att fota vikar och kuststräckor.

Eftersom upplösningen på bilderna blir så hög visar de var det växer ålgräs på de mjuka, grunda havsbottnarna:

– Vi använder drönare eftersom upplösningen är fantastisk, säger marinbiolog Eduardo Infantes, vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, som visar hur han jobbar med drönaren vid den marina forskningsstationen utanför Lysekil.

Resultatet av kartläggningen är dock dyster på flera håll. I vissa vikar i den marina nationalparken Kosterhavet har ålgräset helt försvunnit:

– Vi har kartlagt mycket ålgräsängar där, och på vissa platser har ålgräset minskat väldigt, väldigt mycket. Det verkar som att i vissa vikar har ålgräset helt försvunnit.

Tidigare studier visar att ålgräset, som drabbats hårt av bland annat övergödning, har minskat med runt 60 procent i Bohuslän. Det drabbar i sin tur torsk och andra havsdjur som använder ålgräsängarna som en trygg barnkammare.

Att vända utvecklingen är svårt, men återplantering kan vara ett sätt, menar Eduardo Infantes:

– I de fall där ålgräset helt försvunnit kan vi kanske börja tänka på att göra pilottester för olika typer av återplantering. I de fall där det fortfarande finns ålgräs så kan vi övervaka utvecklingen under de kommande åren, och se om det sker en tillväxt.

– Nu kan vi hålla koll på vad som händer i naturen.


Länk till inslaget:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7283382

 

Källa: Sveriges Radio P4/Östergötland




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer