Nyheter
Dumpat fiskemateriel sökes för återvinning
Har du gamla fiskeredskap som blivit över? Ett insamlingsprojekt har pågått i hela landet för dumpade redskap i våra omgivande hav - och insjöar.
Inte mindre än 100 ton redskap har samlats in. Fiskereturen kallas projektet. Initiativet togs av Håll Sverige Rent, Fiskareföreningen Norden, Båtskroten och Sotenäs kommun.
- Det kom till därför att gamla fiskeredskap är ett hot mot både djur och natur och därmed miljön, säger Sofia Persson, projektsamordnare vid Fiskareföreningen Norden.
Projektet får stöd från Havs- och vattenmyndigheten, och det har gjort att man kostnadsfritt kunnat hämta uttjänta fiskeredskap som legat på stränder och i vatten.
Fram till årsskiftet
Den kostnadsfria hämtningen upphör vid årsskiftet då det statliga stödet försvinner. Men några veckor återstår på december, så än finns det tid att bli av med fiskeredskap såvida de inte frusit fast.
-Vi hoppas ju att projektet kan fortsätta, säger Sofia Persson.
Redskapen återvinns
Sedan starten 2019 har cirka 100 ton fiskeredskap samlats in i landet. Det är all sköns bråte som fiskenät, stålvajer och gamla blysänken och även plaster.
Fiskeredskap är en inte helt lätt återvinningsfraktion, ofta är det stora och besvärliga redskap som består av många komponenter.
- Det lämnas till den marina återvinningsstationen i Sotenäs kommun som specialiserat sig på att separera och återvinna fiskeredskap, säger Sofia Persson.
Inte vid Vättern i år
En del av fiskeredskapen kan återvinnas till inredningsdetaljer - men även till fiske om skicket tillåter det. Grejorna säljs då via kommunens second hand butik, och inkomsterna därifrån går tillbaka till arbetet att kunna ta hand om mer redskap.
Insamling av redskap har skett bland annat vid Västkusten, Gävle, Stockholms skärgård och Gotland. Men ännu så länge inte vid Vättern, men där och i Vänern har vissa undersökningar gjorts.
- Vi har ofta åkt ut till personer som har nät. Antingen kontaktar vi dem, eller så hör de av oss till oss om de vill att vi ska komma. I år har vi också kontaktat fritidsfiskare och vi har haft kärl i Trosa på återvinningscentral och återvinningsstation och i hamnen, säger Sofia Persson.
FAKTA
För upphämtning av fiskeredskap från sjöarna Bolmen, Vättern, Vänern och Hjälmaren kan man kontakta projektgruppen via nätet fisketuren.se eller ringa 010- 14 14 750. Den kostnadsfria hämtningen upphör sista december som det ser ut i skrivande stund.
Källa: Sydnärke nytt