Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-12-20

Efter FN:s miljömöte – så vill miljöministern rädda den biologiska mångfalden i Sverige

Flyttad trålgräns och ökade insatser mot övergödning av Östersjön. Det är några av åtgärderna Sveriges miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill ta tag i när hon kommer hem igen. Men när det gäller skydd av skogslevande arter är hon mer avvaktande.

Efter fyra års förberedelser och två veckors hårda förhandlingar har världens länder till slut enats om ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald – en räddningsplan för naturen. Nu återstår nästa utmaning, som kan vara minst lika stor. Länderna ska införa räddningsplanen i sin egen politik på hemmaplan.

DN fångade miljöminister Romina Pourmokhtari (L) innan hon lämnade mötet för att åka till EU:s ministermöte i Bryssel och frågade om hon tänker skärpa Sveriges miljöpolitik så att den går i linje med det nya ramverket.

Vad blir det första du tar dig an hemma i Sverige för att minska förlusten av biologisk mångfald?

– Det blir att verkställa den punkten som vi redogjorde för i regeringsförklaringen, att flytta gränsen för storskaligt trålfiske, och plocka fram olika förslag som kan motverka övergödning av Östersjön.

Ungefär hälften av Sveriges drygt 2 000 hotade arter är skogslevande och enligt Naturvårdsverket uppnås inte miljömålet Levande skogar. Utvecklingen är tvärtom negativ. Kommer du att verka för att miljökraven på svenskt skogsbruk skärps?

– Jag kommer se till att vi skyddar den värdefulla skog vi har, och det är också en budgetpost som är stor om man jämför med andra budgetposter på miljöområdet. Vi kommer att arbeta för att skydda den värdefulla skogen som finns, det är ett arbete som är väldigt omfattande och som ska fortgå.

En genomgång av SLU artdatabanken visar att nästan 400 av de hotade arterna som lever i skogen påverkas direkt negativt av kalhyggesbruk. Kan Sverige fortsätta med kalhyggesbruk i samma utsträckning som i dag och samtidigt hejda förlusten av biologisk mångfald?

– Jag har inga skarpa svar att ge om skogen. Det är en fråga som har blivit väldigt politisk och väldigt laddad. Jag tror man kan hitta konstruktiva vägar framåt för skogsbruket.

Kommer du att verka för att minska hyggesbruk inom skogsbruket?

– Jag kommer att plocka fram politik som ser till att vår skog används på ett hållbart sätt och att vi skyddar den värdefulla skogen vi har i Sverige, som är av särskild vikt för vår artrikedom. Men jag har inga nya skarpa förslag att berätta om kring hur vi ska hantera skogspolitiken i Sverige.

En viktig del av den överenskommelse som nu förhandlas fram handlar om att minska subventioner som kan skada biologisk mångfald, exempelvis till jordbruk och fiske som bedrivs på ett icke hållbart sätt. Finns det några planer på att se över sådana subventioner i Sverige?

– Det finns inga planer så vitt jag vet från politiskt håll som vi har lagt från den här regeringen. Däremot ligger ett uppdrag på Naturvårdsverket från den tidigare regeringen att titta på vad vad vi kan göra för att nå vår NBSAPs (national biodiversity strategies and action plans, reds anm), som är det nationella arbetet för att nå biologisk mångfald.

– Det blir intressant att se vad de har tagit fram för förslag som vi kan få majoritet för i riksdagen. Vi har ju också en livsmedelsstrategi där en del av jordbruket är livsmedelsproducerande och där hoppas vi kunna hitta vägar framåt för svenskt jordbruk att arbeta mer hållbart både för klimat och för miljön.

Fisket är subventionerat, ingår det i översynen?

– Översynen gäller biologisk mångfald som helhet och det gäller de målen som förhandlingarna här avser och där inkluderas fisket, så vi får se vad de kommer fram till på den fronten.




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer