Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-01-28

Elnäten flyttar ut till jättevindparkerna i haven

I Nordsjön och Östersjön planeras enorma vindparker. Experter menar att det krävs ett helt nytt elnät för att knyta ihop dem – och länderna runt omkring.

Dogger Bank Wind Farm, 13 mil utanför Englands nordöstra kust, väntas bli den största havsbaserade vindparken i världen med sina 3,6 GW när den står klar 2026.

Men planerna på havsbaserad vindkraft i Nordsjön och Östersjön är betydligt större. EU-kommissionen vill att den havsbaserade vindkraften i Europa ska öka från dagens 12 GW till 300 GW år 2050.

För att leda in elektriciteten från vindparkerna till land läggs kablar på havsbotten. Om avståndet till land är kortare än 50 eller 60 kilometer brukar högspänd växelströmsteknik användas. Vid längre sträckor är högspänd likström, HVDC, att föredra eftersom energiförlusterna blir mindre.

Högspänd likström är en väl beprövad teknik som Sverige har varit ledande i att utveckla. Nu ser det ut att vara dags för nästa steg.

Energi-öar planeras som knutpunkter

Hittills har högspänd likström främst ansetts lämplig för att överföra hög effekt från en punkt till en annan. Till exempel har Sverige flera HVDC-länkar till andra länder för import och export av el. Men nu finns det planer på att bygga förgrenade nät både i Nordsjön och Östersjön.

© Tillhandahålls av NyTeknik Illustration av planerad energi-ö, av danska Energinet.

Flera studier har visat att det finns kostnadsfördelar med att låta HVDC-länkar ha flera funktioner. I stället för att en länk bara överför energi från en vindpark till ett land, eller från ett land till ett annat, kan länken binda ihop två länder med en vindpark på mitten.

Nästa steg är att låta nätet förgrena sig ytterligare. Till exempel kan flera vindparker leda in el till en energi-ö varifrån den sedan skickas vidare till flera olika länder. Danmark har långt gångna planer på två sådana öar, en i Nordsjön och en i Östersjön, som ska vara klara 2030. Avsikten är att öarna även ska hysa produktion av vätgas eller klimatneutrala bränslen så att överskottsel från vindkraften tas tillvara.

Daniel Gustafsson, avdelningschef för kraftsystem på Svenska kraftnät, ser ett HVDC-nät i havet som en förutsättning för jätteparker med havsbaserad vindkraft.

– Ja, om man vill få ett effektivt nyttjande av elen, säger han.

”En omriktarstation kanske kostar en miljard”

Han tar ett scenario där en vindpark i Östersjön är ansluten till två olika länder som exempel.

– Om det blåser i Östersjön produceras massor av el, men Sverige kanske inte behöver el just då. Då sjunker elpriset väldigt kraftigt och andra produktionsslag i Sverige behöver stänga av. Kan man då flytta elen till ett annat land som har ett stort behov just då blir det en mycket mer kostnadseffektiv lösning i helhetsperspektivet.

HVDC-chefen på Hitachi Energy, gamla ABB Power Grids, håller med:

– Ett HVDC-nät ger mer redundans och flexibilitet. Det är nästan en förutsättning om vi ska nå målen om minskade koldioxidutsläpp till 2050, säger Andreas Berthou.

 

Läs vidare i artikeln:

Länk till artikeln 

 

Källa: msn nyheter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer