Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2021-01-28

En ny vei med brexit - Nationen

Vi skal ikke kopiere britenes avtale med EU, men forhandle fram noe bedre enn EØS-avtalen.

Brexit-förhandlingarna slutade på julafton 2020 och slutade med ett avtal. Trots att Förenade kungariket var medlem i EU, och det var svårare för dem att få ett bra avtal än det skulle ha varit för Norge, har avtalet nu förhandlats fram.

Detta avtal säkerställer handeln mellan Förenade kungariket och EU, samtidigt som Storbritannien måste avstå från mycket mindre suveränitet. Detta avtal visar att det är möjligt att få något bättre än EES-avtalet.

En av sakerna att notera om Brexit-avtalet är att det finns en separat tvistlösningsmekanism, dvs en mekanism där parterna kan lösa tvister utan att Storbritannien omfattas av EU-lagstiftningen. Dessutom kan Förenade kungariket göra egna regler för statligt stöd samtidigt som de får behålla handel utan tullar och kvoter.

 

I EU finns det nu tullfritt även på bearbetad fisk, medan Norge genom EES är skyldig att täcka 14–18 procent till EU. I EU: s nya handelsavtal med både Japan och Kanada är det också praktiskt taget tullfritt för alla skaldjur så att villkoren är bättre än EES-avtalet.

Vi borde inte ta Brexit som en varning, utan snarare lära av det. Ungdomar mot EU vill ha en undersökning av alternativ till EES-avtalet, så att vi vet vad vi gör om EES upphör. Att säkra mer kunskap är ett viktigt verktyg för en bra och informerad debatt.

Det råder ingen tvekan om att vi behöver och vill ha handelssamarbete med EU, men vi måste ha ett avtal som inte påverkar vår demokrati. EES-avtalet är det enda i sitt slag i världen, just för att det inte är ett bra avtal. EES-avtalet flyttar makten bort från det norska folket och till byråkratin i Bryssel.

Norge har ingen röst i EU och måste därför införa politik som vi inte har varit inblandade i att formulera. Lösningen är inte heller att gå med i EU. Idag inför vi bara cirka 10 procent av de lagar som EU-länderna måste införa och har undantag för jordbruk, fiske, penningpolitik och utrikespolitik. Detta är viktiga politikområden där vi måste styra vår egen politik.

Dessutom har vi vår vetorätt så att vi kan reservera oss mot EU-direktiv som vi inte vill införa.

Om Norge ska lämna EES kommer vi inte att ha samma avtal som Storbritannien, men vi kan hämta inspiration från Brexit-avtalet för att hitta ett avtal som är anpassat till norska behov.

Det har aldrig funnits bättre tid att titta på möjligheterna att säga upp EES-avtalet. Vi kan lära oss av Storbritanniens process, både vad vi bör och inte bör göra, och vi vet att det är möjligt att nå en överenskommelse.


Länk till artikeln

 

Källa: Nationen.no




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer