Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
MSC
Länkar
Kontakt

Nyheter (Leader)


2022-12-03

En sanningssägare redan för 10 år sedan

Magnus Johnson, en marinforskare vid University of Hull, publicerade denna observation på sin blogg för nästan ett decennium sedan, vilket många läsare med goda minnen kanske minns – men det är fortfarande lika relevant idag. Den återges här med en ny inledning, där han reflekterar över hur lite som har förändrats under det mellanliggande decenniet.

"För nästan 10 år sedan publicerade jag den här artikeln på min blogg (marine-biology.net). Det var vid en tidpunkt då det kändes som att fisket förtalades genom en samordnad insats från NGO-industrin.

 

Den enda bilden av en fiskare som naturvårdare verkade vara villiga att acceptera var en Captain Birdseye-typ: en skäggig, rynkig, sydvästklädd man som kämpar mot havet i sin lilla träbåt, handdragande linor och nät för att fånga en fiskare. få fiskar. Idén om att fiske, liksom jordbruk, är en primär industri som strävar efter att mata människor och upprätthålla lokala samhällen är en förbannelse för många av dessa naturvårdsföretag.

 

På senare tid har jag tänkt "här går vi igen" när jag läser fullständiga osanningar om att nordsjötorsk fiskas till utrotning, stöld av allmänningar genom industrialiseringen av havet när vindkraftsparker marscherar över det och ropar på generiskt utanförskap. av fiskare från traditionella marker i skotska vatten av icke-statliga organisationer.

 

Dessa icke-statliga organisationer är otroligt välfinansierade och eftersom de är åsiktsinnehavare, snarare än intressenter, känner de inte smärtan som orsakas lokalsamhällen av förlusten av riktiga jobb och den pågående gentrifieringen av kuststäderna på landsbygden.

 

NGO:s makt är enorm och fiskeindustrin är emot Brandolinis lag (det faktum att det krävs 10 gånger så mycket ansträngning att motbevisa BS som att producera det i första hand). Det är verkligen viktigt att branschen stödjer sina representativa organisationer – på lokal och nationell nivå. De är människorna som tyst och ständigt arbetar iväg på uppdrag av branschen för att hålla makthavarna ordentligt informerade.

 

Föreställ dig nu att du har ett företag...

 

Du bryter inte mot några lagar och det är något som din familj har gjort i hundratals år. Hela ert samhälle har gjort det och hela kulturer, traditioner, musik, berättelser och kläder har utvecklats kring det. Branscher har frodats på dina produkter. Din produkt är glutenfri, innehåller inga tillsatser, har en låg koldioxidkostnad, involverar inte plöjning och omvandling av marken och ger oss vacker mat som både kungar och vanliga människor älskar.

 

Din bransch är en där arbetare kan göra bra ifrån sig bara genom envishet och hårt arbete. Aristokratin och maktmäklare går inte i närheten av det. Din aktivitet är källan till identitet för kustsamhällen. På jobbet är du ledig.

 

Föreställ dig nu, efter att ha blivit bombarderad med förolämpande förenklade överdrifter om effekterna av din bransch, att medelklassen bestämmer sig för att inte gilla dig. De ser ditt jobb som ett för giriga, snälla slingrar, människor som tar något för ingenting. Dessa människor är mer välformulerade än du, bättre ställda, bättre anslutna, fler och har ingen ekonomisk koppling till ditt företag. Om du misslyckas har det ingen inverkan på dem.

 

Faktum är att de tjänar mer pengar ju mer avskyvärda de kan få dig att framstå. Att kasta misstankar om din karaktär och bransch är ett företag på flera miljoner pund. Inte bara det, utan deras framgång med att förtala dig får dem att känna sig självbelåtna. Dessa människor gör ett så bra jobb med att få dig att se dålig ut eftersom det är vad de får betalt för att göra; de har råd med bra advokater och dåliga politiker.

 

Du, å andra sidan, får betalt för att arbeta. Att inte bära kostym och sitta på ett kontor iklädd skjorta och slips i möte efter möte, diskutera nyanserna i situationer över kanapéer.

 

Du märker att du själv och din bransch urholkas. Inte av faktabaserade bevis utan av det vilda tjafset av människor som är ideologiskt drivna att förfölja dem som livnär sig på en gemensam resurs.

 

Om det här är du, min vän, är du en fiskare. Var stolt. Be starkt. Var försiktig."

 

Dr. Magnus Johnson är föreläsare i marin miljövetenskap vid Centrum för miljö- och marina vetenskaper, University of Hull. Hans åsikter är hans egna.

 

Ngo är typ WWF Naturskyddsföreningen mm




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

För mer information om MSC se MSC - Västkustfisk (vfisk.se).

Kontaktperson är Linda Frithiof
Tel: 070-282 69 76
E-post: [email protected]

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer