Nyheter
Enormt elbehov – men Göteborg avfärdar förslag om mer vindkraft
Big Glenn är riven. I hamninloppet står blott en ensam, kortvuxen snurra kvar.
Den göteborgare som ändå tänker att snart kommer mer lokalproducerad vindkraftsel ur vägguttaget kan dock känna sig blåst.
Den politiska ledningen säger nej till två färska förslag på en rejäl satsning – och i utkastet till ny översiktsplan avfärdas vindkraften som olämplig.
Inte minst Göteborg, som planerar för rader av projekt för elektrifiering och hoppas få Volvo Cars och Northvolts batterifabrik, behöver mycket mer el framöver.
Så långt är alla överens. Men i frågan om hur det ska gå till skär det sig. Vägvalet om vindkraften som den politiska majoriteten slagit in på, irriterar Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel.
DN träffar henne en blygrå decemberdag ute på landtungan Risholmen intill de stora hamnarna på Hisingen. Där står det lilla och enda kvarvarande vindkraftverket vid havsporten till staden som ett sorts kvarglömt minne, ensamt sedan 2018. Då revs den 145 meter höga ”Big Glenn”, på sin tid landets största.
– Att kategoriskt säga nej till vindkraft i Göteborg känns helt ur tiden, säger Pleijel.
– Det här är ju en avgörande fråga för Sveriges energiförsörjning. Och med Göteborgs havsnära läge med mycket vind ska vi förstås ligga i framkant.
I onsdags avslog kommunstyrelsen de två motioner som lagts fram av Miljöpartiet respektive Feministiskt initiativ.
– De lägger fram förslag som inte ger den stora effekt som vi behöver ha fokus på, säger Emmyly Bönfors (C) som röstat nej.
Hon fortsätter:
– Det är inte de små enstaka vindkraftverken, som utifrån de utredningar som gjorts, är möjliga att bygga här i Göteborg, de som skapar systemförändringen. Och vi är inte emot vindkraftsetableringar. Men motionerna föreslår nya utredningar och vi menar att frågan redan är väl utredd.
Samtidigt som motionerna från MP och Fi fick nej i kommunstyrelsen ska det tunga politiska dokumentet Göteborgs nya översiktsplan fastställas till våren. I förslaget i praktiken avfärdas den landbaserade vindkraften som en reell möjlighet.
På den nationella politiska arenan blåser det upp till storm. Medan regeringen, myndigheter och organisationer trycker på för nödvändigheten av betydligt mer vindkraft, växer högarna av ansökningar hos myndigheten Svenska Kraftnät för vindparker ute till havs.
Här finns en för Göteborg och andra kommuner på Västkusten viktig aspekt: De flesta av dessa tänkta vindsnurror ligger långt ut från kusten, i det som kallas svensk ekonomisk zon, och därmed äger regeringen besluten om tillstånd – och är alltså bortom kommunernas planmonopol.
Just nu vållar ansökningar om tillstånd för havsparker starka känslor på platser som Falkenberg, Varberg, Öckerö och Sotenäs.
Områden i havet där företag har ansökt om tillstånd för vindkraftsparker
I Falkenberg har både Socialdemokraterna och Miljöpartiet vänt sig emot regeringen i frågan om det kommunala vindkraftsvetot. En utredning från i somras föreslog att det ska begränsas.
Parkerna som debatteras där ligger omkring 25 kilometer utanför Falkenberg och Varberg. Företaget OX2 söker tillstånd för parkerna Galatea-Galene med 101 upp till 340 meter höga verk som skulle kunna leverera sex terrawattimmar el per år – i nivå med en kärnkraftsreaktor.
Vänligen gå in och fortsätt läs på artikeln i DN!
Källa: Dagens Nyheter