Nyheter
EU, Norge, Storbritannien avslutar viktiga fiskeriordningar i Nordsjön
Överenskomna register för gemensamt förvaltade fiskbestånd i Nordsjön
Europeiska unionen, Norge och Förenade kungariket har ingått viktiga fiskearrangemang på Nordsjön, sade kommissionen den 16 mars.
Det trilaterala arrangemanget för gemensamt förvaltade fiskebestånd i Nordsjön för 2021 fastställer de totala tillåtna fångsterna (TAC) och kvotdelningen som täcker mer än 636 000 ton fisk, sade kommissionen. Parallellt har EU och Norge avslutat bilaterala samråd för de delade bestånden i Nordsjön, Skagerrak och kvotbyten.
Efter Brexit träffades de tre parterna för första gången i januari i år i ett trilateralt format för att komma överens om förvaltningen av viktiga delade bestånd i Nordsjön.
Efter två månaders förhandlingar undertecknade de tre parterna i dag ett avtal som möjliggjorde gemensam förvaltning av följande bestånd: torsk, kolja, sej, vitling, rödspätta och sill, sade kommissionen och tillade att avtalet om kvoter för 5 av dessa sex bestånd har fastställts till maximala hållbara avkastningsnivåer (MSY), i linje med vetenskapliga råd från Internationella havsforskningsrådet (ICES). Detta resulterar i kvotminskningar 2021 för sei (-25%), rödspätta (-2,3%) och sill (-7,4%), men ökningar av kolja (+ 20%) och vitling (+ 19%).
När det gäller torskbestånden Nordsjön, Skagerrak och östra kanalen hade EU förespråkat en minskning av de totala tillåtna fångsterna med 16,5% för 2021. Förhandlingarna resulterade i en minskning med 10% (dvs. en TAC på 15 911 ton) - något mindre ambitiösa resultat än EU hade arbetat för. Parterna kom överens om att fortsätta genomföra en rad ytterligare åtgärder för att skydda vuxen och ung torsk, till exempel stängning av områden. EU kommer också att fortsätta att genomföra sitt specifika kontroll- och inspektionsprogram för att ytterligare minska fångsterna av yngre bestånd.
De tre parterna har också kommit överens om att samarbeta om övervakning, kontroll och övervakning, organiserat i en trilateral miljö för första gången, sade kommissionen.
Den 16 mars undertecknade EU och Norge också tre bilaterala avtal om kvotutbyte och ömsesidig tillgång i Nordsjön. Båda parterna har förnyat arrangemanget för ömsesidig tillgång för de gemensamt förvaltade bestånden i Nordsjön. Dessutom kom de överens om att EU för pelagiska bestånd kommer att få tillgång till sin kvot av norsk vårsillande sill i norska vatten, medan det vid blåvitling kommer att vara ömsesidig tillgång till den andra partens vatten för att fånga upp till 141648 ton. Den andra huvudpelaren i detta arrangemang omfattar kvotutbyte av stort ekonomiskt intresse för båda sidor, inklusive 10 274 ton arktisk torsk för EU och 37 500 ton blåvitling för Norge, bland många andra.
Det andra bilaterala arrangemanget avser fastställandet av de totala tillåtna fångsterna (TAC) och kvotdelningen för Skagerrak och Kattegat för torsk, kolja, vitling, rödspätta, pandalus, sill och skarpsill, samt den bilaterala ömsesidiga tillträdet i området. Slutligen undertecknade parterna också angränsande arrangemang som täcker det svenska fisket i norska vattnet i Nordsjön.
Enligt EU-kommissionen kommer de avtal som nås idag att möjliggöra den efterlängtade omstart av EU: s fiskeverksamhet i norska vatten och vice versa, som delvis hade avbrutits sedan den 31 december 2020.
Källa: NEWEUROPE