Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2021-03-18

EU, Norge och Storbritannien ingår viktiga fiskearrangemang på Nordsjön

Det trilaterala arrangemanget för gemensamt förvaltade fiskebestånd i Nordsjön för 2021 fastställer de totala tillåtna fångsterna (TAC) och kvotdelningen som täcker mer än 636 000 ton fisk.

Parallellt har EU och Norge avslutat bilaterala samråd för de delade bestånden i Nordsjön, Skagerrak och kvotbyten.

Efter Förenade kungarikets avgång från EU träffades de tre parterna för första gången i januari i år i ett trilateralt format för att komma överens om förvaltningen av viktiga delade bestånd i Nordsjön.

Efter två månaders förhandlingar undertecknade de tre parterna idag ett avtal som möjliggjorde gemensam förvaltning av följande bestånd: torsk, kolja, sej, vitling, rödspätta och sill.

Avtalet om kvoter för fem av dessa 6 bestånd har fastställts till maximala hållbara avkastningsnivåer (MSY), i linje med vetenskapliga råd från  Internationella havsforskningsrådet (ICES) .

Detta resulterar i kvotminskningar 2021 för sei (-25%), rödspätta (-2,3%) och sill (-7,4%), men ökningar av kolja (+ 20%) och vitling (+ 19%). När det gäller torskbestånden Nordsjön, Skagerrak och östra kanalen hade EU förespråkat en minskning av de totala tillåtna fångsterna med 16,5% för 2021.

Förhandlingarna resulterade i en minskning med 10% (dvs. en TAC på 15 911 ton) - ett något mindre ambitiöst resultat än EU hade arbetat för. Parterna kom överens om att fortsätta genomföra en rad ytterligare åtgärder för att skydda vuxen och ung torsk, till exempel stängning av områden.

EU kommer också att fortsätta att genomföra sitt specifika kontroll- och inspektionsprogram för att ytterligare minska fångsterna av yngre bestånd.

De tre parterna har också kommit överens om att samarbeta om övervakning, kontroll och övervakning, organiserad i en trilateral miljö för första gången.

I dag undertecknade också EU och Norge tre bilaterala avtal om kvotutbyte och ömsesidig tillgång i Nordsjön. Båda parterna har förnyat arrangemanget för ömsesidig tillgång för de gemensamt förvaltade bestånden i Nordsjön. Dessutom kom de överens om att EU för pelagiska bestånd kommer att få tillgång till sin kvot av norsk vårsillande sill i norska vatten, medan det vid blåvitling kommer att vara ömsesidig tillgång till den andra partens vatten för att fånga upp till 141648 ton. Den andra huvudpelaren i detta arrangemang omfattar kvotutbyte av stort ekonomiskt intresse för båda sidor, inklusive 10 274 ​​ton arktisk torsk för EU och 37 500 ton blåvitling för Norge, bland många andra.

Det andra bilaterala arrangemanget avser fastställandet av de totala tillåtna fångsterna (TAC) och kvotdelningen för Skagerrak och Kattegat för torsk, kolja, vitling, rödspätta, pandalus, sill och skarpsill, samt den bilaterala ömsesidiga tillträdet i området. Slutligen undertecknade parterna också angränsande arrangemang som täcker det svenska fisket i norska vattnet i Nordsjön.

Avtalen som nås idag kommer att möjliggöra en efterlängtad omstart av EU: s fiskeverksamhet i norska vatten och vice versa, som delvis hade avbrutits sedan den 31 december 2020.


Länk till artikeln

 

Källa: The Fishing Daily

 

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer