Nyheter (Leader)
EU-fisket går mot ökad hållbarhet – men utmaningar kvarstår
Trots återkommande kritik mot yrkesfisket – ofta från debattörer med bristande insyn i fiskeripolitiken – visar EU:s fisken tydliga tecken på förbättrad hållbarhet. Det framgår tydligt i EU-kommissionens nya rapport ”Hållbart fiske i EU: lägesrapport och riktlinjer för 2026”.
Redan i inledningen betonas att ett konkurrenskraftigt och långsiktigt hållbart fiske kräver friska bestånd och ett levande hav. Och utvecklingen går åt rätt håll: fler fiskbestånd förvaltas idag på hållbara nivåer än någonsin tidigare – en trend som pågått länge.
Men bilden är inte entydig. Östersjön är ett område där fiskbestånden fortsatt hotas av ökande miljömässiga påfrestningar såsom övergödning, klimatförändringar och miljögifter. EU-kommissionen betonar behovet av bredare insatser för att skydda den marina miljön.
En viktig del i rapporten är kommissionens pågående översyn av den gemensamma fiskeripolitiken. Den svenska demersala flottan – alltså fisket efter bottenlevande arter – behöver en ny modell för att säkerställa balans mellan kapacitet och fiskemöjligheter. Havs- och vattenmyndigheten har lämnat välgrundade förslag om ett system med överlåtbara fiskerättigheter. Nu är det upp till politiken att agera.
Det är glädjande att kommissionen i rapporten också lyfter fiskets kulturella och sociala betydelse. I generationer har fisket varit en grund för försörjning och identitet i Europas kustsamhällen. Att fisket nu blir alltmer hållbart är ett resultat av hårt arbete från yrkesfiskare, förvaltningar och politiska institutioner på alla nivåer.
EU:s fiskepolitik står nu inför en viktig korsväg. Den kommande visionen för fiskeri- och vattenbrukssektorn till 2040 måste bygga vidare på det som fungerar – men också hantera nya utmaningar med mod och beslutsamhet.
Mathias Ivarsson
Ordförande