Nyheter
EU investerar 126,9 miljoner euro för att återställa hav och vatten
Europeiska kommissionen tillkännagav nyligen en betydande investering på 126,9 miljoner euro för att finansiera 26 nya projekt inom ramen för uppdraget "återställ våra hav och vatten". Denna insats är en del av Horizon Europe 2021-2027-programmet och syftar till att skydda och återställa friska hav och vatten till 2030, vilket bidrar till övergången till en hållbar blå ekonomi och klimatneutralitet.
De nya projekten involverar 346 stödmottagare från 37 länder, inklusive små och medelstora företag, forskningsinstitut, lokala myndigheter och företag, i samarbete med 26 EU-medlemsstater och 9 associerade länder. Åtgärderna sträcker sig över ett stort geografiskt område, från Östersjön till Nordsjön, från Donau till Svarta havet, till Medelhavet och Atlanten. Denna breda geografiska täckning understryker det europeiska uppdragets holistiska och sammanlänkade synsätt.
De förväntade fördelarna är flera och återspeglas i olika insatsområden. Bland dem utmärker sig den hållbara förvaltningen av sediment i Donau, en åtgärd som inte bara kommer att förbättra kvaliteten på flodens vatten, utan också kommer att bidra till skyddet av lokala ekosystem. Andra initiativ syftar till att skydda och återställa biologisk mångfald i Atlanten och de arktiska havsbassängerna, kritiska områden för bevarandet av den marina faunan.
En annan central fråga är kampen mot vatten- och markföroreningar i Medelhavsområdet och dess omgivningar, en utmaning som har direkta konsekvenser för människors hälsa och livsmedelssäkerhet. Europeiska naturliga sjöekosystem kommer också att bli föremål för specifika ingrepp, i syfte att bevara och återställa dessa känsliga och vitala miljöer.
En av de innovativa aspekterna av uppdraget är uppmärksamheten på landskapets vattenupptagningsförmåga i regional skala, ett tillvägagångssätt som kan ha en betydande inverkan på förvaltningen av vattenresurser och förebyggandet av extrema händelser som översvämningar.
Projekten kommer huvudsakligen att ledas av Europeiska verkställande organet för klimat, infrastruktur och miljö (CINEA) och forskningsverkställande organet (REA), i syfte att samordna de olika EU-uppdragen, som inte bara omfattar havet utan även marken och klimat.
Lanseringen av detta uppdrag, som ägde rum i september 2021, representerar ett konkret och ambitiöst svar på de miljöutmaningar som Europa och hela världen står inför. Senast 2030 siktar EU på att uppnå konkreta mål tack vare synergin mellan forskning, innovation och aktivt medborgardeltagande. Uppdraget främjar inte bara hållbarhet, utan förstärker havens och vattnets nyckelroll för att uppnå klimatneutralitet och återställa naturen.
Källa: Europa Azul